Directorul Biroului de Securitate Națională din Taiwan contrazice presupusa scurgere de informații din FSB: E puțin probabil ca Beijingul să atace în această toamnă


Directorul Biroului de Securitate Națională din Taiwan contrazice presupusa scurgere de informații din FSB: E puțin probabil ca Beijingul să atace în această toamnă

Este "foarte puțin probabil" ca Beijingul să decidă invadarea Taiwanului în această toamnă, a declarat joi directorul general taiwanez al Biroului de Securitate Națională, Chen Ming-tong, într-o întrunire avută cu parlamentarii de resort pe fondul unor informații vehiculate despre o scurgere de informații de la Kremlin prin care se sugerează că președintele chinez Xi Jinping se gândește la declanșarea unei asemenea invazii peste câteva luni. 

"Cred că acest așa-zis document scurs este o parte a războiului cognitiv ce vizează Taiwanul", a spus Chen (foto 1) la o ședință a Comitetului pentru Afaceri Externe și Apărare Națională a legislativului. 

Întrucât Partidul Comunist Chinez are programată organizarea celui de-al 20-lea Congres Național în această toamnă, principala sarcină a partidului este de a menține stabilitatea, a spus Chen.

Prin urmare, este extrem de puțin probabil ca PCC să ia decizia de a invada Taiwanul în acea perioadă, a adăugat acesta. 

E de așteptat ca Xi să obțină un al treilea mandat de cinci ani ca șef al PCC la congresul din toamnă și să demareze un proces de remaniere care ar putea duce la înlocuirea liderilor de top al partidului.

Presupusul document a fost făcut public săptămâna trecută de disidentul rus Vladimir Osechkin.

MAI MULTE DETALII: Presupusă scurgere de informații din FSB: Planul lui Xi Jinping privind Taiwanul, compromis de modul în care s-a desfășurat invazia rusească din Ucraina

Potrivit scrisorii, despre care Osechkin a spus că este de la un ofițer de informații din Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), Xi "se gândește să preia Taiwanul în toamnă... deoarece are nevoie de o victorie pentru a fi reales pentru al treilea mandat".

Pe de altă parte, "după evenimentele din Ucraina, liderului comunist chinez i s-a închis această fereastră de oportunitate, ceea ce oferă SUA posibilitatea atât de a-l șantaja pe Xi, cât și de a negocia cu concurenții acestuia în condiții favorabile", se mai preciza în acel document. 

Chen le-a spus parlamentarilor că invazia rusească din Ucraina a fost un semnal de alarmă pentru lumea democratică de a fi mai atentă la amenințările reprezentate de țările autoritare precum Rusia și China.

Spre deosebire de Europa și SUA, care au un sistem de securitate colectivă existent, Asia de Est nu are un mecanism similar și nu poate oferi un răspuns rapid dacă izbucnește războiul în strâmtoarea Taiwan, a zis Chen.

Cu toate acestea, legea SUA privind relațiile cu Taiwanul obligă Washingtonul să ofere Taipeiului mijloacele de a se apăra, care pot servi drept bază legală pentru ca America să asiste Taiwanul în cazul unei invazii chineze, a mai precizat acesta. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.