Coreea de Nord a confirmat vineri, 25 martie, că a testat un nou tip de rachetă balistică intercontinentală, în urma unui ordin dat de dictatorul Kim Jong-un, care a promis să-și intensifice descurajarea nucleară și să se pregătească pentru o "confruntare de lungă durată" cu SUA.
Testul de joi a fost primul test complet ICBM făcut de către regimul izolat nord-coreean din 2017 încoace. Racheta, cunoscută sub numele de Hwasong-17, a zburat mai sus și mai mult decât oricare dintre cele care au zburat în cadrul testelor anterioare ale regimului dictatorial.
A parcurs o altitudine maximă de 6.248 de kilometri și o distanță de 1.090 de kilometri înainte de a "lovi cu precizie zona prestabilită din apele deschise" ale Mării de Est, potrivit Agenției Centrale de Știri din Coreea. ICBM-ul testat în noiembrie 2017, Hwasong-15, a atins o altitudine de aproximativ 4.475 de kilometri și a zburat aproximativ 950 de kilometri.
Kim Jong-un a supravegheat personal lansarea, fiind publicate fotografii cu acesta, purtând o jachetă de piele neagră, zâmbind, aplaudând, sărbătorind testul cu oficialii militari și defilând în fața unei rachete mari ce se afla pe un vehicul Transporter Erector Launcher.
Kim a spus că noul ICBM "își îndeplinește în mod credibil misiunea și datoria de descurajare puternică a războiului nuclear".
"Noua armă strategică a Coreei de Nord va face întreaga lume să conștientizeze din nou puterea forțelor noastre strategice armate", a spus Kim.
"El a subliniat că forțele noastre naționale de apărare vor avea capacități militare și tehnice formidabile, neperturbate de nicio amenințare militară și formă de șantaj, și vor fi pe deplin pregătite pentru o confruntare de lungă durată cu imperialiștii americani", se arată în comunicat.
Testul de joi a atras condamnarea SUA, Japoniei și Coreei de Sud, deoarece este considerat o escaladare majoră făcută de Coreea de Nord. Reluarea de către regim a testului interzis ICBM, pentru prima dată din 2017, reprezintă o durere de cap majoră pentru președintele american Joe Biden, care e concentrat pe invazia rusească din Ucraina, respectiv reprezintă o provocare pentru viitoarea administrație Yoon Suk-yeol din Coreea de Sud.
Președintele ales Yoon a avertizat vineri Phenianul că nu va câștiga nimic din provocări și că Seulul va proteja libertatea și pacea prin construirea unei poziții de securitate mai puternice.
După lansare, SUA au impus noi sancțiuni asupra a cinci entități cu sediul în Rusia și Coreea de Nord, acuzate că "transferă articole sensibile" către programul nuclear al Coreei de Nord.
"Aceste măsuri fac parte din eforturile noastre continue de a împiedica capacitatea Coreei de Nord de a-și consolida programul militar cu rachete și evidențiază rolul negativ pe care Rusia îl joacă pe scena mondială în ceea ce privește proliferarea programelor ce provoacă îngrijorări", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comunicat de presă.
Coreea de Nord a efectuat 13 runde de teste de armament în acest an, o frecvență fără precedent care indică hotărârea regimului de a-și consolida arsenalul în timp ce diplomația cu Washingtonul rămâne blocată.
Analiștii spun că racheta testată acum de nord-coreeni, Hwasong-17, ar fi una dintre cele mai mari rachete balistice intercontinentale transportabile pe o platformă rutieră din lume, ce a fost prezentată în octombrie 2021 pe un vehicul de transport cu 11 axe. (sursa: AICI)