"Vladimir Putin și Xi Jinping sunt practic gemeni siamezi". Analiza unui expert american în securitate națională din fosta administrație Trump


"Vladimir Putin și Xi Jinping sunt practic gemeni siamezi". Analiza unui expert american în securitate națională din fosta administrație Trump

Un expert de top în securitate națională avertizează că legăturile strânse dintre China și Rusia amenință securitatea națională a Statelor Unite.

Matthew Pottinger, fost consilier adjunct pentru securitate națională în vremea administrației Trump, a discutat despre competiția marilor puteri și despre "noul Război Rece" în curs de dezvoltare.

Precizările sale au venit în contextul în care Rusia continuă invazia sângeroasă din Ucraina, iar relația confortabilă a președintelui rus Vladimir Putin cu președintele Chinei Xi Jinping e analizată amănunțit la nivel internațional.

"Este un obiectiv demn să încercăm să creăm o falie între Xi Jinping și Vladimir Putin, dar în acest moment ei sunt practic gemeni siamezi", a spus Pottinger. 

"Nu o să reușiți să-i despărțiți pe acești băieți. Acesta este un efort al celor 2, întins pe o perioadă de zece ani, de a se lega unul de celălalt – efort condus în primul rând de Xi Jinping – pentru a-l face pe Vladimir Putin să fie partenerul său 'junior' într-o nouă axă de putere", a mai zis acesta. 

Pottinger a precizat că momentul oportun în care putea fi creată o falie între cei doi lideri ar fi fost acum un deceniu.

Fostul consilier pentru securitate națională a spus că singura modalitate de a desființa alianța formată de cei 2 și de a-i separa ar fi reprezentată de forțarea lor de a trăi cu consecințele negative ale acțiunilor celuilalt. 

Săptămâna trecută, președintele Biden l-a avertizat pe liderul comunist chinez Xi Jinping cu privire la "consecințele" pe care le-ar suferi China în cazul în care ar oferi "sprijin material" Rusiei, o mișcare a SUA pe care Pottinger a aplaudat-o.

China se gândește să ofere Rusiei sprijin financiar și chiar militar, a avertizat expertul în politică externă.

"Laud administrația Biden pentru faptul că a procedat în acest mod și pentru faptul că a folosit intelligence-ul și a făcut publice informațiile dobândite. Cred că administrația Biden se ocupă de această chestiune în mod corect", a spus Pottinger.

Cu toate acestea, Xi "nu se va putea abține", avertizează Pottinger. Întrucât Xi Jinping ar fi grav afectat de eșecul lui Putin, probabil că liderul comunist chinez se va implica și mai mult (ținând cont că ar vrea să desfășoare o invazie similară în Taiwan - n.red.) pentru a schimba "traiectoria negativă (pentru Rusia și China- n.red.)" a războiului din Ucraina.

Pottinger a spus că SUA trebuie să se asigure că atât Putin, cât și Xi "eșuează spectaculos" și că atât China, cât și Rusia vor fi trase la răspundere. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.