Finlanda oprește transportul feroviar între Rusia și Uniunea Europeană


Finlanda oprește transportul feroviar între Rusia și Uniunea Europeană

Operatorul național de căi ferate din Finlanda a anunțat vineri că va suspenda începând de luni, 28 martie, transportul între Helsinki și orașul rusesc Sankt Petersburg, închizând astfel legătura feroviară dintre Rusia și Uniunea Europeană.

Operatorul a precizat că statul finlandez i-a transmis că nu e în regulă să furnizeze în continuate acest serviciu de transport, cunoscut sub numele de Allegro, în contextul sancțiunilor impuse Rusiei pe fondul invaziei din Ucraina. 

Căile Ferate Ruse au declarat într-un scurt comunicat că sunt la curent cu decizia luată de finlandezi din cauza sancțiunilor.

Trenurile din Rusia către capitala Finlandei, Helsinki, au fost pline de ruși în ultimele săptămâni, deoarece unii au folosit această cale pentru a părăsi țara de urgență, mai ales în condițiile în care închiderile reciproce ale spațiului aerian au întrerupt conexiunile de zbor între Rusia și UE. 

Pe de altă parte, granița dintre Finlanda și Rusia rămâne deschisă pentru rușii care vor să o treacă cu propriile mașini. 

Rusia și-a anulat rutele trenurilor de pasageri către țările UE în 2020 din cauza restricțiilor COVID-19, inclusiv Leo Tolstoi, un tren rusesc care obișnuia să meargă de la Moscova la Helsinki prin Sankt Petersburg.

Trenul finlandez Allegro a fost una dintre ultimele legături feroviare dintre Rusia și UE.

Trenurile rusești încă circulă, prin Lituania, pe ruta Moscova - enclava rusă Kaliningrad. Dar, din 28 februarie, nu li s-a mai permis pasagerilor ruși să se îmbarce sau să coboare în Lituania.

Guvernul finlandez a transmis pentru Reuters că un motiv care a stat la baza menținerii până în prezent a serviciului feroviar Allegro a fost acela de a permite le finlandezilor din Rusia să se întoarcă acasă. (sursa: Reuters)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.