Date UNICEF: Criza umanitară a copiilor ucraineni atinge o magnitudine fără precedent de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial


  • ACP
  • Mar 24, 2022 18:59
  • 1291
Date UNICEF: Criza umanitară a copiilor ucraineni atinge o magnitudine fără precedent de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial

Un anunț înfiorător al organizației UNICEF spune că mai mult de jumătate dintre copiii din Ucraina au fost strămutați din casele lor începând de pe 24 februarie, de la momentul începerii invaziei rusești. 

"Războiul a provocat una dintre cele mai rapide deplasări pe scară largă de copii de la cel de-al Doilea Război Mondial", a spus șefa UNICEF, Catherine Russell. 

Într-o lună au fost strămutați peste 4,3 milioane de copii, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din totalul populației de copii din Ucraina (7,5 milioane). Peste 1,8 milioane dintre ei au fost scoși din Ucraina ca refugiați, în timp ce alte 2,5 milioane sunt acum strămutați în țara lor supusă încă bombardamentelor armatei ruse. Ministerul Educației ucrainean a anunțat că peste 500 de școli și instituții de învățământ au fost devastate de ofensiva rusă până în momentul de față.  

În timp ce peste 1,4 milioane de ucraineni nu au acum acces la apă potabilă, peste 450.000 de copii cu vârsta cuprinsă între șase și 23 de luni au nevoie de sprijin alimentar complementar, așa cum se arată în documentele UNICEF. Vaccinarea pentru imunizarea de rutină, pentru rujeolă și poliomielită, este de asemenea din ce în ce mai redusă, ceea ce crește riscul izbucnirii unor epidemii. Evident, bilanțul s-ar putea înrăutăți dacă războiul criminal început de Kremlin ar continua, ceea ce obligă moral țările din jurul Ucrainei și nu numai, alături de organizațiile internaționale, să intervină pentru salvarea acestor copii. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.