Înfometata Coree de Nord a lansat în direcția Japoniei o rachetă capabilă să poarte focoase nucleare, ceea ce va duce la creșterea tensiunilor cu SUA în regiune


  • ACP
  • Mar 24, 2022 17:43
  • 2220
Înfometata Coree de Nord a lansat în direcția Japoniei o rachetă capabilă să poarte focoase nucleare, ceea ce va duce la creșterea tensiunilor cu SUA în regiune

Japonia și Coreea de Sud au anunțat că armata nord-coreeană a efectuat joi ceea ce se consideră a fi cel mai mare test de rachete balistice intercontinentale (ICBM) de până acum al țării comuniste.  

Testul este primul după 2017 la care s-a efectuat o lansare a unei rachete de mari dimensiuni, capabilă să poarte focoase nucleare pe distanțe lungi, marcând astfel o evoluție majoră în dezvoltarea capacității armatei nord-coreene de a lovi ținte aflate la distanțe de peste 1000 km. Militarii japonezi au anunțat că racheta, care ar fi un tip nou de ICBM, a zburat timp de aproximativ 71 de minute în direcția Japoniei, până la 1.100 km de la locul său de lansare, prăbușindu-se la 170 km vest de prefectura Aomori, în apele zonei economice exclusive japoneze.  

În 2017, la ultimul test cu ICBM al Coreei de Nord, a fost lansată o rachetă Hwasong-15 care a zburat timp de 53 de minute, pe o distanță de 950 km.

Ca răspuns la testul rachetei nord-coreene, armata sud-coreeană a lansat la rândul ei o salvă de rachete balistice și aer-sol mai mici pentru a demonstra că are capacitatea de a lovi cu precizie locurile de lansare a rachetelor, instalațiile de comandă și sprijin, alături de alte ținte din Coreea de Nord.

Analiștii spun că racheta testată acum de nord-coreeni ar fi de tipul Hwasong-17, una dintre cele mai mari rachete balistice intercontinentale transportabile pe platforma rutieră din lume, ce a fost prezentată în octombrie 2021 pe un vehicul de transport cu 11 axe.

Lansarea de joi ar fi cel de-al 11-lea test de rachetă din acest an efectuat de armata nord-coreeană, ceea ce este o frecvență nemaiîntâlnita până acum pentru țara comunistă, ce pare să vrea să provoace deliberat o criză în regiune și în relația cu SUA.

Chad O'Carroll, CEO al Korea Risk Group, care monitorizează Coreea de Nord, a explicat că "deși Biden ar prefera să se concentreze exclusiv pe criza din Ucraina, este probabil că se va confrunta în curând cu tensiuni la nivel de criză în peninsula coreeană". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.