Sprijinirea economiei rusești. Mai multe țări din Asia de Sud-Est se simt cu musca pe căciulă în urma amenințării cu sancțiuni pe care SUA au lansat-o la adresa Chinei


  • ACP
  • Mar 23, 2022 16:51
  • 1557
Sprijinirea economiei rusești. Mai multe țări din Asia de Sud-Est se simt cu musca pe căciulă în urma amenințării cu sancțiuni pe care SUA au lansat-o la adresa Chinei

Sancțiunile aplicate Rusiei și avertismentele lansate de Washington către China, în eventualitatea în care Beijingul ar sprijini economia rusă, fac ca țările cu economii emergente din Asia de Sud-Est să nu se simtă deloc bine din cauza legăturilor pe care le au la rândul lor cu companiile rusești. 

Anul acesta va avea loc în Indonezia summitul țărilor G20, unde vor fi prezenți și reprezentanții Rusiei, iar surse anonime au declarat pentru presă că țara gazda vrea să mențină agenda întâlnirii numai la politicile economice, sănătatea globală și schimbările climatice, în pofida faptului că Washingtonul ar putea dori să folosească ocazia aceasta pentru a aduce în discuție sancționarea suplimentară a Moscovei pentru războiul lansat împotriva Ucrainei și, probabil, a celor care susțin economic Rusia prin relațiile cu companiile rusești.  

Ministrul de Externe indonezian, Retno Marsudi, și-a exprimat îngrijorarea față de amenințările Washingtonului cu privire la implementarea unor sancțiuni secundare împotriva Chinei, deoarece liderii de la Jakarta consideră că poziția Beijingului față de războiul din Ucraina ar fi una neutră, cum ar fi cea a Indoneziei, care ar putea deveni de asemenea o posibilă țintă a sancțiunilor americane. Rusia reprezintă doar o mică parte din comerțul Indoneziei, însă compania energetică de stat PT Pertamina are un proiect comun cu Rosneft din Rusia pentru a construi o rafinărie gigant de 13,5 miliarde de dolari, la care nu se gândește să renunțe.

Thailanda, care va găzdui anul acesta Forumul de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), unde ar trebui să fie prezenți reprezentanții Statelor Unite, Chinei și Rusiei, este de asemenea îngrijorată de faptul că ar putea să suporte presiuni care să o determine să ia o poziție fermă împotriva Rusiei.  

Și alte țări din regiune împărtășesc aceleași temeri, chiar dacă Rusia a reprezentat mai puțin de 1% din comerțul global cu Asia de Sud-Est în 2020 și chiar mai puțin din investițiile străine, însă, în același timp Rusia a produs și furnizat mai mult de un sfert din armele țărilor din regiune în ultimele două decenii. Chiar și în aceste condiții, Indonezia și Filipine au evitat să mai contracteze arme din Rusia anul acesta, de teama sancțiunilor venite din partea SUA.

India și Vietnamul sunt țările care depind în cea mai mare măsură de armele fabricate de companiile rusești, așadar nu sunt tocmai capabile și categoric deloc încântate de perspectiva unei eventuale  ruperi a legăturilor economice cu Rusia. În același timp însă, cele două țări sunt foarte importante în arhitectura de apărare împotriva Chinei, așadar e de așteptat ca Washingtonul să treacă cu vederea faptul că au achiziționat armament din Rusia.  

Greg Poling, directorul Programului Asia de Sud-Est și al Inițiativei pentru Transparența Maritimă în Asia la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington a explicat că "administrația Biden înțelege că unii parteneri se află într-o poziție dificilă cu privire la această problemă (a achizițiilor de armament - n.red.) și este puțin probabil să-i preseze pentru asta". (sursa: AICI)

Sursa foto: Mediafax

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.