15.000 de militari beloruși sunt gata să intervină în Ucraina. Obiectivul acestor trupe e BLOCAREA aprovizionării Kievului dinspre Polonia. Cronică de război


15.000 de militari beloruși sunt gata să intervină în Ucraina. Obiectivul acestor trupe e BLOCAREA aprovizionării Kievului dinspre Polonia. Cronică de război

Imagini din satelit arată o concentrare de trupe beloruse la granița cu Ucraina, în regiunea Gomel. Conform informațiilor Kievului, circa 15.000 militari beloruși sunt gata să intervină în Ucraina. Obiectivul acestor trupe beloruse ar fi să blocheze aprovizionarea Kievului dinspre Polonia, principala rută a ajutoarelor occidentale pentru Ucraina, avertizează istoricul și jurnalistul George Damian, pe Facebook.

Podul.ro vă prezintă în integralitate analiza istoricului:

”Revine amenințarea belorusă, ce idei are Zelensky pentru negocierile cu Rusia. A 27-a zi de lupte în Ucraina

1. Imagini din satelit arată o concentrare de trupe beloruse la granița cu Ucraina, în regiunea Gomel. Conform informațiilor Kievului, circa 15.000 militari beloruși sunt gata să intervină în Ucraina. Obiectivul lor ar fi să blocheze aprovizionarea Kievului dinspre Polonia, principala rută a ajutoarelor occidentale pentru Ucraina.

2. Președintele Zelensky a declarat într-un interviu că este gata să negocieze cu Moscova problema limbii ruse în Ucraina. A amintit că această chestiune a folosirii limbii materne este ridicată și de Ungaria (fără să menționeze România și drepturile lingvistice ale românilor). Zelensky a spus că nu este de acord cu conceptul de „minorități”, el preferând să-l folosească pe cel de „comunități”; s-a declarat de acord cu deschiderea de școli în care să fie folosită limba rusă sau ucraineană, dar a atras atenția că va fi nevoie de modificări legislative pentru așa ceva.

3. Zelensky crede că negocierile cu Rusia trebuie să se desfășoare în 2 etape: în prima să fie rezolvată problema garanțiilor de securitate pentru Ucraina, în a doua etapă urmând să se discute statutul Crimeei și Donbasului. (Mai rămâne doar să fie și rușii de acord cu ideile acestea). Kremlinul a refuzat ieri să anunțe când va avea loc următoarea rundă de negocieri cu Ucraina, referitor la afirmația lui Zelensky că va fi nevoie de un referendum în Ucraina pentru aprobarea rezultatelor negocierilor, purtătorul de cuvânt al lui Putin a afirmat că delegația Rusiei are puteri depline de negociere și sprijinul politic al președintelui (cumva lăsând de înțeles că același lucru ar fi de așteptat și din partea delegației Ucrainei).

4. Nu s-au produs ieri schimbări importante pe fronturile din Ucraina. Suburbiile Bucea și Hostomel de lângă Kiev se află în continuare sub controlul forțelor ruse. Forțele ucrainene încearcă să împiedice pe ruși să traverseze râul Irpin dinspre est. Trupele ucrainene au recâștigat controlul localității Makarov, la circa 30 de kilometri vest de Kiev. 

5. Au continuat luptele de stradă din Mariupol, unde rușii sunt siliți să dea lupte pentru fiecare clădire. Rușii au lansat ieri atacuri aeriene, cu rachete și de artilerie în mai multe orașe din Ucraina (Kiev, Pavlograd, Kramatorsk, Nikolaiev). Bombardamentele asupra Harkovului s-au intensificat și au fost înregistrate încercări de înaintare ale infanteriei ruse. Localitățile Malaia Kostromka și Zelenodolsk din aproprierea Krivoi Rog au fost atacate cu lansatoare de rachete Grad de trupele ruse care acționează în zonă.

6. Pe frontul din Donbas au continuat luptele pentru controlul zonei din jurul orașului Izium în încercarea rușilor de a învălui forțele ucrainene din regiune. Și ieri a avut loc un protest la Herson al ucrainenilor împotriva forțelor de ocupație care au tras focuri de avertisment și au folosit grenade lacrimogene pentru dispersarea protestatarilor”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.