Hackerii Anonymous se antrenează cu softurile caselor de marcat rusești pentru a sparge codurile de lansare a rachetelor Armatei Roșii


Hackerii Anonymous se antrenează cu softurile caselor de marcat rusești pentru a sparge codurile de lansare a rachetelor Armatei Roșii

Prin intermediul mai multor conturi de Undernet, cea de a treia cea mai mare rețea de chat de releu prin internet monitorizată public, hackerii Anonymus, angrenați în efortul colectiv al comunităților online de a submina campania ucigașă desfășurată de Rusia în Ucraina, anunță că se antrenează, treptat, pentru a scoate din funcțiune sistemele de lansare a rachetelor 

Hackerii care sprijină Ucraina au spart software-ul terminalelor POS rusești folosite în restaurante din orașul Belgorod. În orașul din Rusia, în prezent, chelnerii locali pot imprima facturi doar cu mesajele „Opriți războiul! Salvați-vă copiii!” și „Bani însângerați”.

În urmă cu 2 săptămâni, Anonymous a anunțat că a spart și serviciile rusești de streaming Wink și Ivi și canalele TV Rusia 24, Channel One, Moscow 24 pentru a difuza imagini din Ucraina, iar pe 4 martie hackerii au raportat că au spart o bază de date a guvernului rus.

Oficialii de la Kiev anunță că mii de hackeri voluntari și specialiști IT din întreaga lume ajută la apărarea Ucrainei, iar unii fac acest lucru țintind organizațiile ruse cu atacuri cibernetice. 

Publicațiile ruse care ”își mint în mod constant cetățenii” și organizațiile financiare și de transport care susțin efortul de război se numără printre potențialele ținte ale atacurilor digitale din partea așa-numitei ”armata IT” ucraineană, potrivit lui Victor Zhora, un oficial la agenția ucraineană de securitate cibernetică însărcinată cu protejarea rețelelor guvernamentale.

”Armata IT” este o bandă liberă de cetățeni ucraineni și străini care nu fac parte din guvernul ucrainean, dar Kievul îi încurajează. Este un exemplu al modului în care guvernul ucrainean încearcă să încetinească asaltul militar al Rusiei.

Scopul ”armatei IT” a Ucrainei este de ”a face tot posibilul... pentru a-l face pe agresorul să se simtă inconfortabil cu acțiunile lor în spațiul cibernetic și pe pământul ucrainean”, a declarat Zhora.

Hackerii sunt diverși, de la belaruși care se opun războiului, până la auto-descriși justițiari ruși. Aceștia au declarat război informațional Rusiei și au susținut că au atacat-o.

Și site-ul web al instituției mass-media de stat ruse TASS a fost spart, afișând un mesaj care făcea referire la victimele rușilor în războiul din Ucraina. Deși nu era clar cine a fost responsabil pentru hack, logo-ul colectivului de hacking Anonymous a apărut pe site-ul web publicației.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.