Rusia REFUZĂ să mai negocieze cu Japonia un tratat de pace și de proprietate asupra Insulelor Kurile. Provocările Kremlinului


  • ACP
  • Mar 22, 2022 18:17
  • 2887
Rusia REFUZĂ să mai negocieze cu Japonia un tratat de pace și de proprietate asupra Insulelor Kurile. Provocările Kremlinului

Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat, luni, că nu va mai continua să negocieze cu Japonia un tratat de pace și proprietatea asupra insulelor Kurile, ocupate de armata sovietică în 1945, dar și că Moscova se retrage din dialogul privind stabilirea de activități economice comune în Kurilele de Sud. 

Canalul de televiziune Russia Today a explicat că această decizie a fost luată din cauza imposibilității părții ruse de a discuta documentul fundamental privind relațiile bilaterale cu un stat care ar avea o poziție neprietenoasă, probabil din cauza sancțiunilor impuse de statul japonez împotriva a 17 oficiali ruși, dar nimeni din partea rusă nu a pomenit ceva despre ostila desfășurare masivă de forțe ale marinei militare ruse la granița maritimă cu Japonia și despre exercițiile militare cu rachete, executate din largul insulelor aflate în dispută, de mai bine de o săptămână. 

Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, care ocupă acum postul de vicepreședintele al Consiliului de Securitate al Federației, condus de Putin, a declarat că susține refuzul Moscovei de a negocia cu Japonia un tratat de pace și proprietatea asupra Insulelor Kurile, menționând că aceasta este o decizie „justificată istoric, întârziată și echitabilă”. Evident, justificată și echitabilă doar pentru invadatorii ruși. 

„Nu am fi găsit niciodată un consens cu japonezii pe tema insulelor. Acest lucru a fost înțeles atât de noi, cât și de ei. Deci, negocierile despre Kurile au fost întotdeauna de natură rituală. Noua versiune a Constituției Rusiei afirmă în mod direct că teritoriile țării noastre nu sunt supuse înstrăinării. Problema este închisă”, a spus Medvedev pe canalul său Telegram. Așadar, ce a fost ocupat de armata sovietică, rămâne definitiv ocupat. 

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida pare însă să fie de cu totul altă părere, declarând că s-a opus ferm deciziei Rusiei, considerând-o „nedreptă” și „complet inacceptabilă”. 

Medvedev a mai subliniat, total pe lângă subiect, că în loc de negocieri cu Japonia, mai important este să fie dezvoltate insulele, ca și cum Rusia ar mai putea face asta, după sancțiunile economice impuse de Occident. 

El a mai apreciat ca îmbunătățirile făcute de ruși în Kurile, din ultimii ani, ar fi „vizibile din exterior și resimțite de populația locală”. 

„Am vizitat în mod repetat insulele noastre, am luat decizii cu privire la sprijinul lor, am văzut schimbări reale în bine - de la școli la drumuri și aeroporturi... Așa va fi în continuare!”. 

Așadar, săracii oameni din Kurile și-au pierdut speranță că vor putea deveni vreodată cetățeni japonezi sau că Japonia va mai putea investi acolo în activități economice, rămânând în continuare cu tristul „privilegiul” de a fi supuși ai Imperiului Răului – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.