Breșă informațională la Kremlin: Un tabloid a publicat numărul soldaților ruși morți în războiul din Ucraina, pentru ca ulterior să-l șteargă


Breșă informațională la Kremlin: Un tabloid a publicat numărul soldaților ruși morți în războiul din Ucraina, pentru ca ulterior să-l șteargă

Aproape 10.000 de soldați ruși ar fi fost deja uciși în războiul la scară largă din Ucraina, declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie, potrivit unor numere nedezvăluite anterior de Ministerul Apărării de la Moscova, dar care au fost publicate, în mod surprinzător, pe un site controlat de Kremlin. 

Un tabloid pro-Kremlin a precizat într-un articol că 9.861 de soldați ruși au murit în Ucraina, iar 16.153 au fost răniți, informație preluată și de Wall Street Journal. 

"Tabloidul pro-Kremlin Komsomolskaya Pravda spune că, potrivit datelor Ministerului rus al Apărării, 9.861 de soldați ruși au murit în Ucraina și 16.153 au fost răniți. Ultimul număr furnizat oficial de Rusia, pe 2 martie, a fost 498. E fascinant că cineva a publicat acele numere. Fie KP.ru a fost piratat, fie cineva de acolo a primit numerele scurse și le-a postat", scrie pe Twitter Yaroslav Trofimov, jurnalist al publicației The Wall Street Journal.

Ulterior, articolul a fost modificat, fiind șterse respectivele numere referitoare la pierderile suferite de armata rusă în Ucraina. (sursa: The Guardian)

Sursa foto articol: Tyler Hicks - The New York Times / Explicație foto: Cadavrul unui soldat rus, aflat în apropierea vehiculelor militare distruse după o luptă purtată în data de 25 februarie împotriva soldaților ucraineni pe o autostradă din afara Harkiv

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.