Europa a depășit momentul de maximă dependență de gazul rusesc. Cât îi permit rezervele actuale să funcționeze fără nicio livrare de gaz din Rusia


  • ACP
  • Mar 21, 2022 12:04
  • 1990
Europa a depășit momentul de maximă dependență de gazul rusesc. Cât îi permit rezervele actuale să funcționeze fără nicio livrare de gaz din Rusia

Compania de consultanță în energie Wood Mackenzie a publicat vineri o informație foarte binevenită, conform căreia Europa ar putea supraviețui până în toamnă fără niciun metru cub de gaz natural importat din Rusia. 

Datorită iernii blânde, a importurilor susținute de gaz din Norvegia și a celor de gaz natural lichefiat pe cale maritimă din Statele Unite, Qatar, Algeria, Nigeria, Egipt și alte țări - în afară de Rusia - Uniunea Europeană și Marea Britanie vor încheia sezonul cu rezerve importante de gaz, la un nivel situat pe media ultimilor 5 ani, mai exact cu 27 miliarde de metri cubi în depozite. 

Deși nu există vreo sancțiune împotriva exporturilor de gaze ale Rusiei, ar putea exista riscul ca Moscova să oprească fluxurile de gaze către Europa ca răspuns la intensificarea sancțiunilor venite din partea țărilor din Uniunea Europeana și a Statelor Unite. 

Kateryna Filippenko, analist principal al echipei Wood Mackenzie a declarat că dacă fluxurile rusești de gaze pentru Europa se opresc la mijlocul lunii martie, "gazul stocat ar fi suficient pentru restul sezonului rece și verii, fără reducerea cererii"

În momentul de față Uniunea Europeană își revizuiește strategia energetică în urma invaziei ruse a Ucrainei, lucrând la diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz natural, la înlocuirea gazului din generarea de energie și încălzire, pentru a deveni independentă de combustibilii fosili din Rusia în anii următori. Comisia Europeană a anunțat că blocul european, urmărind respectiva strategie, își poate reduce cererea de gaz rusesc cu două treimi chiar înainte de sfârșitul anului 2022 și, în plus, Comisia va propune că până la 1 octombrie depozitele europene de gaz să fie umplut până la cel puțin 90%. (sursa: AICI)

Sursa foto: Reuters/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.