Polonia implementează "scutul anti-Putin" în plan economic și transmite că va propune oficial la summitul NATO trimiterea unei misiuni pacificatoare în Ucraina


Polonia implementează "scutul anti-Putin" în plan economic și transmite că va propune oficial la summitul NATO trimiterea unei misiuni pacificatoare în Ucraina

Guvernul de la Varșovia a anunțat planuri de "derusificare" a economiei poloneze și de combatere a inflației. Setul politicilor avute-n vedere e intitulat drept "scutul anti-Putin". De asemenea, Polonia a anunțat și o inițiativă pe care o putem intitula "scutul anti-Putin" în ceea ce privește Ucraina, propunere despre care vom oferi detalii spre finalul articolului. 

Referitor la programul economic, prima parte a pachetului de măsuri urmărește să reducă prețurile mari la alimente, să sporească veniturile pensionarilor prin acordarea unui bonus și să consolideze, prin investiții, independența energetică.

Războiul din Ucraina provoacă "turbulențe economice enorme, probleme enorme", a declarat astăzi premierul Poloniei. Mateusz Morawiecki, adăugând că "vrem să ieșim mai puternici din asta, vrem să ieșim mai rezistenți!".

"Vom realiza derusificarea economiei poloneze. Guvernul a decis să implementeze un scut anti-Putin", a mai zis Morawiecki. 

Prima tranșă de măsuri din noul "scut" al Guvernului se va concentra pe scăderea prețurilor la alimente prin sprijinirea fermierilor, respectiv atenuarea efectelor inflației printr-un bonus la pensiile pentru limită de vârstă și invaliditate, de care beneficiază un sfert din populație.

"Trebuie să acționăm la sursă, acolo unde fermierii suportă cele mai mari costuri", a spus Morawiecki, citat de RMF24. 

"De aceea, îngrășămintele, una dintre componentele procesului de producere a alimentelor, vor fi primul element al scutului anti-Putin", a mai zis acesta. 

Fermierii resimt efectele politicilor lui Putin de "multe, multe luni", a adăugat Morawiecki. Prin urmare, aceștia vor primi o subvenție de până la 500 de zloți (105 EUR) pe hectar, pentru maxim 50 de hectare, precum și 250 de zloți pentru pajiști și pășuni, de asemenea, până la 50 de hectare.

Acestea sunt sumele maxime ce pot fi plătite, a clarificat apoi Henryk Kowalczyk, ministrul Agriculturii. 

Morawiecki a subliniat, totodată, importanța continuării demersurilor Poloniei de a obține independența energetică, anunțând că 3 miliarde de zloți vor fi alocați pentru recapitalizarea companiei Gaz-System, care construiește conducte de gaz.

"Vladimir Putin a abandonat complet regulile normale", a spus acesta. 

"Șantajul cu gaz, utilizarea resurselor energetice ca element de război... acestea sunt acțiuni pe care trebuie să le combatem pe mai multe fronturi", a completat Morawiecki. 

Morawiecki a invocat, de asemenea, atât planul de extindere a terminalului de gaze naturale lichefiate (GNL) din Świnoujście, cât și pe cel de a construi o nouă unitate plutitoare de stocare și regazificare (FSRU) la Gdańsk.

"Aceasta este noua noastră infrastructură care va duce la o scădere a prețurilor, pentru că prin prevenirea eventualității ca Putin să șantajeze, de facto, vom introduce prețuri mai mici la gaze", a spus premierul Poloniei, care a invocat și gazoductul Baltic Pipe, un proiect aproape finalizat ce vizează aducerea de gaz norvegian prin Danemarca. 

"Toate acestea vor ajuta la derusificarea economiei poloneze și europene", a spus Morawiecki, citat de Business Insider. 

"Toate acestea vor costa bani, dar acesta este prețul existenței sau trecerii în 'neființă' a Europei", a mai zis acesta. (sursa: AICI)

CITIȚI ȘI: Polonia, pe punctul de a deveni independentă de gazul rusesc. Guvernul de la Varșovia critică, din nou, proiectul Nord Stream 2

Cât despre derusificarea țării vecine, Polonia va prezenta, la viitorul summit NATO și la reuniunea Consiliului European, o propunere de organizare a unei misiuni de menținere a păcii în Ucraina. Ideea a fost prezentată de Jarosław Kaczyński, șeful partidului de guvernământ, în timpul vizitei la Kiev a premierilor din Polonia, Cehia și Slovenia. 

Inițiativa a fost sugerat de ministrul polonez al Apărării la o întâlnire cu omologii săi din alte țări NATO, care au răspuns "cu interes". Însă, din partea altor state occidentale, printre care SUA și Germania, dar și din partea secretarului general al NATO a existat o formă de reticență față de această idee. 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului polonez, Piotr Müller, a confirmat că propunerea unei misiuni internaționale în Ucraina va fi prezentată în cadrul summitului extraordinar al NATO de săptămâna viitoare, cât și în cadrul reuniunii Consiliului European.

Cât despre reticența unor state, oficialul polonez a precizat: "Nu vor exista soluții ușoare sau rapide, dar pentru a întreprinde o astfel de acțiune, trebuie să începem să elaborăm diferite scenarii. Presiunile suplimentare ar putea duce că în viitor să se organizeze o astfel de menținere a păcii".

Polonia nu solicită o misiune care să implice "intrarea în conflict direct cu Rusia", a clarificat el. Inițiativa s-ar baza pe ideea "staționării în părți ale Ucrainei care nu sunt ocupate în prezent" și pe ideea protejării acesteia împotriva altor activități rusești, cu scopul de a "transmite un semnal clar că nu există niciun fel de toleranță pentru crimele de război", a mai explicat oficialul polonez. 

Kaczyński, care este și vicepremier, a propus ideea în timpul vizitei efectuate în capitala ucraineană asediată. Kaczyński a declarat că vede nevoia unei misiuni NATO sau chiar a unei coaliții internaționale mai largi care "să acționeze pe teritoriul Ucrainei". Această misiune nu va fi neînarmată, a adăugat el: "Misiunea se va focusa pe pacificare și acordarea de ajutor umanitar, dar în același timp va fi protejată de forțele armate". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.