Precum Rusia, China apelează la amenințarea că va folosi arsenalul nuclear. Cum trebuie să răspundă SUA


Precum Rusia, China apelează la amenințarea că va folosi arsenalul nuclear. Cum trebuie să răspundă SUA

Gordon G. Chang, avocat și scriitor american de origine chineză, atrage atenția, într-un text publicat pe Fox News, asupra unei poziționări agresive a Beijingului, ce a fost prea puțin în centrul atenției publice, mai precis amenințarea nucleară lansată recent de comuniștii chinezi în tandem cu cea venită dinspre Moscova. 

Așa cum Putin a amenințat țările occidentale vă vor suferi cele mai grave consecințe văzute vreodată dacă vor interveni în Ucraina pentru a-i opri invazia, la fel și Beijingul a transmis pe 10 martie un mesaj similar, mai ales către SUA, în ceea ce privește problematica Taiwanului. 

Astfel, Gordon G. Chang avertizează asupra arsenalului nuclear de care dispune China și subliniază că Statele Unite ale Americii nu ar trebui să rămână în niciun acord de control al armelor nucleare, atât timp cât Beijingul refuză să-și limiteze capabilitatea nucleară. 

"Poate fi o coincidență că, după ce l-a văzut pe Putin lansând cu succes amenințări cu arme nucleare, Beijingul adoptă aceleași tactici de intimidare?", mai spune Gordon Chang. 

Redăm textul complet redactat de Gordon G. Chang:

"Ministerul Apărării al Chinei a amenințat pe 10 martie că țările care ajută Taiwanul să se apere vor avea parte de "cele mai grave consecințe".

"Chestiunea Taiwanului este doar o afacere internă a Chinei, în legătură cu care nu sunt acceptate interferențe externe", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului. "Nimeni și nicio forță nu poate opri misiunea istorică în baza căreia China va rezolva problema Taiwanului și va realiza o reunificare națională completă. Am un mesaj pentru cei care cauzează probleme în chestiunea Taiwanului: cu cât sari mai sus, cu atât cazi mai tare!", mai zis acesta. 

În mod revelator, China Military Online, un site oficial în limba engleză al armatei chineze, a tradus ultima propoziție din discursul purtătorului de cuvânt în acest fel: "Oricine creează probleme cu privire la chestiunea Taiwanului, în cele din urmă va suferi cele mai grave consecințe!".

De obicei, traducerile oficiale în engleză din Beijing atenuează textele chineze (agresivitatea lor - n.red.). Acesta este unul dintre rarele cazuri în care se întâmplă realmente opusul, mesaj ce indică faptul că armata chineză și-ar dori să folosească chiar și armele nucleare.

Avertismentul beligerant a fost emis la o zi după discuțiile controversate dintre conducătorul chinez Xi Jinping și oficialii australieni. Partea chineză a fost deosebit de indignată de comentariile ministrului australian al Apărării, Peter Dutton, care a promis sprijin deplin pentru Taiwan. "Orice putem", a spus Dutton, referindu-se la ajutorul australian pentru statul insular. 

China susține că Taiwan este o provincie separatistă. În schimb, insula susține că este un stat suveran.

Dezacordul dintre Beijing și Taipei este o rămășiță a războiului civil chinez încă nerezolvat. Poziția SUA este că statutul Taiwanului este nerezolvat și nu trebuie soluționat fără consimțământul poporului său. În zilele noastre, oamenii din Taiwan se identifică în mare parte ca taiwanezi, nu drept chinezi și refuză să fie încorporați cu forța în statul comunist chinez. Însă, Beijingul și-a rezervat în mod repetat dreptul de a folosi forța pentru a anexa Taiwanul.

Beijingul promite, de asemenea, că va folosi cele mai distructive arme din lume dacă va fi necesar. Amenințarea lansată pe 10 martie reprezintă o continuare a altor avertismente.

În iulie 2021, regimul chinez a amenințat că va incinera Japonia din cauza sprijinului său pentru Taiwan. În septembrie, China a emis o amenințare nucleară împotriva Australiei, deoarece lucra cu SUA și Regatul Unit pentru a menține stabilitatea în regiune. Înainte de aceasta, generalii chinezi și propagandiștii civili au lansat, de-a lungul deceniilor, amenințări neprovocate prin care transmiteau că vor distruge orașele americane.

Vladimir Putin a emis, la rândul său, amenințări cu arme nucleare. Cu câteva clipe înainte de invazia Ucrainei, președintele rus a avertizat despre "consecințele pe care nu le-ați experimentat niciodată în istoria voastră". Pe 27 februarie, el a pus forțele nucleare în "pregătire specială de luptă", în alertă maximă. Rusia a defilat cu submarine cu rachete balistice și lansatoare mobile de rachete terestre pe 1 martie, în ceea ce s-a numit exercițiu. 

Timp de aproape un deceniu, doctrina rusă a fost aceea de a "escala pentru a dezescalada" sau de a "escalada pentru a câștiga" cu alte cuvinte, de a amenința sau chiar de a folosi armele nucleare la începutul unui conflict sau criză convențională. După cum mi-a spus luna aceasta Peter Huessy, președintele GeoStrategic Analysis, "escaladarea pentru a câștiga" presupune că amenințările nucleare vor "constrânge un inamic să se retragă și să nu lupte". 

Mulți cred că președintele Biden nu luptă din greu pentru a salva Ucraina, deoarece se teme că Rusia își va folosi arsenalul nuclear. Poate fi o coincidență că, după ce l-a văzut pe Putin lansând cu succes amenințări cu arme nucleare, Beijingul adoptă aceleași tactici de intimidare?

"La fel ca Vladimir Putin, Partidul Comunist din China și-a pierdut teama față de puterea americană", mi-a spus săptămâna aceasta Richard Fisher, de la Centrul Internațional de Evaluare și Strategie din Virginia. "Amenințările nucleare ale Chinei expun aroganța Partidului Comunist în raport cu o chestiune de percepție și anume slăbiciunea americană și, totodată, expun riscul lipsei unei descurajări nucleare regionale a SUA, respectiv dezvăluie inadecvarea conducerii SUA", a mai completat acesta. 

În ianuarie, Biden a convenit cu Federația Rusă să extindă Noul Tratat START, care limitează în general numărul focoaselor nucleare strategice desfășurate la 1.550. China nu este parte la niciun acord de control al armelor nucleare și, în general, a refuzat să se alăture negocierilor. 

După cum subliniază Fisher, Huessy și alții, Rusia și China s-ar putea asocia pentru a obține dominația nucleară. China dezvoltă atât vehicule cu alunecare hipersonică, care pot ieși din spațiu și pot lovi orașele americane, dar, totodată, își construiește cu rapiditate depozitul de rachete balistice, săpând cel puțin 250 și poate chiar până la 345 de silozuri în trei câmpuri separate pentru racheta DF-41. 

Un DF-41 este capabil să transporte 10 focoase și are o rază de acțiune de 9.300 de mile, ceea ce înseamnă că poate ajunge în toată America din noile situri nucleare chineze. Silozurile, împreună cu testele hipersonice, sugerează că Beijingul nu mai caută doar un element minim de descurajare.

Armata chineză, din toate punctele de vedere, construiește o capacitate nucleară de "de luptă specifică războiului", sperând să-i intimideze pe alții să se supună. Poziția exprimată de China privind "cele mai grave consecințe" înseamnă că SUA nu ar trebui să rămână în niciun acord de control al armelor nucleare, atât timp cât China refuză să-și limiteze arsenalul. America nu se poate lăsa depășită!

După cum spune Fisher, China are într-adevăr intenția de a "ucide" democrația Taiwanului, iar noi nu ar trebui să-i facem calea mai ușoară spre un asemenea obiectiv. 

Și nu poate fi un semn bun că Rusia și China amenință nuclear în același timp".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.