Desfășurare masivă de forțe NATO în Marea Egee. Ce capabilități militare au angrenat americanii și francezii în timp ce monitorizează îndeaproape războiul din Ucraina


  • ACP
  • Mar 18, 2022 13:05
  • 2766
Desfășurare masivă de forțe NATO în Marea Egee. Ce capabilități militare au angrenat americanii și francezii în timp ce monitorizează îndeaproape războiul din Ucraina

În timp ce presa discută des despre forțele NATO trimise pe flancul estic al alianței, în România, Polonia și țările baltice, iar Rusia face de asemenea referire la ele, se vorbește mai puțin despre forțele armate americane și franceze, care se află acum în Marea Egee pentru exerciții. 

Acestea sunt alcătuite din portavionul american USS Hary Truman, cu mai multe nave de însoțire, căruia urmează să i se alăture și portavionul francez Charles de Gaulle. Portavionul american Harry Truman, care a fost până în 2017, până la lansarea portavionului USS Gerald Ford, cel mai mare vas de acest tip construit vreodată, transportă 90 de avioane de luptă și poate avea la bord până la 6500 de militari.  

Între avioanele de la bordul portavionului se află cele specializate în războiul electronic, numite F-18 Growlers, care au efectuat și probabil încă efectuează misiuni în Marea Neagră, zburând în spațiul aerian NATO din România și Bulgaria. Portavionul este însoțit de un submarin cu propulsie nucleară, de distrugătorul USS Arleigh Burke din clasa Bainbridge și de alte 6 nave americane de luptă. Portavionul francez Charles De Gaulle are la bord 22 de avioane de luptă Rafale, de ultimă generație, două avioane de supraveghere Hawkeye și trei elicoptere. Charles de Gaulle este escortat de trei fregate, o navă de aprovizionare și un submarin nuclear, alături de care se află fregata grecească "Hydra" împreună cu submarinul "Papanikolis". 

Prezența portavioanelor în largul Greciei ar avea scopul de a monitoriza forțele navale ruse din estul Mediteranei și de a efectua misiuni de recunoaștere în numele aliaților NATO din flancul sud-estic, însă odată cu venirea avioanelor cisternă KC-135 Stratotankers, anunțată încă de săptămână trecută, raza de acțiune a avioanelor de luptă de pe portavioane se poate dubla, putând astfel să acționeze fără probleme și deasupra Ucrainei.  

Deși purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a explicat că nu a existat nicio modificare în decizia președintelui Biden împotriva dislocării forțelor americane în Ucraina, concentrarea suplimentară de avioane de luptă de ultimă generație arată că forțele Statelor Unite și ale NATO sunt gata oricând să intervină decisiv, alături de cele staționate deja în România și Polonia, împotriva armatei invadatoare condusă de satrapul de la Kremlin însetat de sânge, dacă se va lua această decizie. (sursa: AICI)

Explicație foto: Portavionul USS Harry Truman a fost văzut navigând în Marea Egee de Nord săptămâna trecută. 

Sursa foto: Facebook/Bela Chambers/USS Harry Truman

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.