Departamentul de Apărare al SUA invocă o situație în care instituirea zonei de interdicție aeriană deasupra Ucrainei nu ar fi utilă


Departamentul de Apărare al SUA invocă o situație în care instituirea zonei de interdicție aeriană deasupra Ucrainei nu ar fi utilă

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a susținut joi, în mod ferm, opoziția NATO față de implementarea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei, adăugând că forțele rusești se bazează în mare parte pe sistemele de rachete la sol.

"Rușii folosesc o mulțime de rachete și multă artilerie. Există o serie de lucruri de făcut pentru a contracara asta", a zis acesta. 

Austin a spus că folosirea dronelor a devenit "foarte eficientă", la care se adaugă capacitatea Ucrainei de a se angaja în contrafoc folosind rachete și artilerie pentru a lansa muniții asupra forțelor ruse.

"Cred că din ce în ce mai mult vom vedea forțele ucrainene apelând la aceste metode", a adăugat acesta. 

Președintele Biden a anunțat săptămâna aceasta că va oferi Ucrainei încă 1 miliard de dolari ca ajutor defensiv pentru a fi contracarate trupele rusești.

SUA vor trimite 3.000 de rachete sol-aer lansate de pe umăr, inclusiv 800 de sisteme antiaeriene Stinger și 2.000 de rachete Javelin.

De asemenea, vor fi furnizate alte 1.000 de arme ușoare antitanc, 6.000 de sisteme antitanc AT-4, 100 de sisteme aeriene tactice fără pilot și 100 de lansatoare de grenade.

Însă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou miercuri Statelor Unite ale Americii să impună o zonă de interdicție aeriană deasupra țării sale pentru a fi oprită rafala rusească de lovituri cu rachete.

Dar Austin a spus că, deși forțele rusești au folosit rachete de croazieră "trase de pe platforme aeriene", acestea au fost lansate din interiorul granițelor ruse.

"Așadar, o zonă de interdicție aeriană nu ar fi împiedicat această activitate”, a explicat acesta. 

"POTUS a fost clar, nu vom avea forțe americane care să lupte în Ucraina. Zona de interdicție aeriană înseamnă o luptă cu Rusia, iar președintele nostru a spus că nu intrăm într-o astfel de luptă", a adăugat el. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.