Belgia, forțată de războiul din Ucraina să ia în calcul amânarea renunțării la energia nucleară


Belgia, forțată de războiul din Ucraina să ia în calcul amânarea renunțării la energia nucleară

Belgia ar putea prelungi durata de viață a sectorului său nuclear, amânând renunțarea la această componentă energetică, pas ce era programat ca finalitate pentru 2025. Invazia rusească din Ucraina a forțat coaliția de guvernare să reevalueze politicile privind sectorul energetic. 

Ministrul Energiei, Tinne Van der Straeten (foto 1), le-a prezentat miercuri o notă membrilor de bază din cabinet, despre care radiodifuzorul RTBF a precizat că se referă la un proiect de lege care urmează să fie aprobat până la sfârșitul lunii martie, în baza căruia se prelungește durata de viață cu până la 10 ani a celor mai noi două reactoare.

Van der Straeten, reprezentat al verzilor, a transmis joi Parlamentului că Belgia trebuie să fie flexibilă, deschisă la minte, atât timp cât operatorul Engie poate asigura siguranța, accesibilitatea și securitatea aprovizionării în cazul în care durata de viață a reactoarelor va fi prelungită.

E de așteptat ca ministrul să stabilească vineri un plan de reducere a dependenței Belgiei de combustibilii fosili, în special cei proveniți din Rusia, printr-o creștere a numărului de parcuri eoliene offshore și de panouri solare, respectiv printr-o reducere a încălzirii cu gaz și petrol până în 2026.

Deconectarea nucleară a Belgiei se bazase inițial pe o trecere la gaze naturale, inclusiv pe o centrală pe gaz care urma să fie construită chiar la nord de Bruxelles. Însă, câștigătorului respectivului contract ce privea construirea centralei de gaz la nord de Bruxelles i s-a refuzat autorizația. În acest sens, Guvernul transmitea anul trecut că va aștepta până în martie 2022 pentru a vedea dacă autorizația este acordată și, dacă nu, va analiza alte opțiuni, inclusiv alți ofertanți.

Primul reactor a cărui durată de viață ar putea fi prelungită reprezintă o componentă a centralei Tihange din estul Belgiei - este vorba despre reactorul numărul 3, de 1.038 megawați, iar al doilea la centrala Doel de lângă Anvers - reactorul numărul 4, de 1.039 megawați. Cele 2 reactoare, care au intrat în funcțiune în 1985, reprezintă 35% din capacitatea de energie nucleară a țării. Compania franceză Engie operează cele două centrale nucleare din Belgia. (sursa: Reuters)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.