Istoricul și jurnalistul George Damian radiografiază, într-o analiză postată pe Facebook, primele informații despre așa-zisul plan de ”pace”, spectrul noilor regiuni separatiste și bombardarea teatrului din Mariupol, completând astfel sinistrul tablou al celei de-a 21-a zi de război în Ucraina.
Podul.ro vă prezintă în integralitate analiza lui George Damian:
1. Financial Times a publicat un plan de pace discutat la negocierile ruso-ucrainene, din care principalele puncte sunt încetarea focului și retragerea trupelor rusești dacă Kievul își declară neutralitatea și acceptă o limită asupra forțelor sale armate. Rușii vor ca Ucraina să adopte modelul de neutralitate austriac/ suedez, care să nu permită instalarea de baze militare străine. Kievul a afirmat că planul publicat reprezintă un draft al Moscovei, poziția Ucrainei fiind încetarea focului, retragerea trupelor ruse și garanții de securitate din partea mai multor țări. De asemenea Ucraina pare să renunțe la dorința de a adera la NATO. Ministrul de externe Lavrov a declarat într-un interviu că printre condițiile ruse se numără utilizarea limbii ruse în Ucraina și libertatea de exprimare. Negocierile dau semne că se îndreaptă spre ce își dorește Moscova, care astfel și-ar atinge obiectivele politice cu prețul unor imense sacrificii umane și distrugeri materiale.
2. Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol a fost eliberat din custodia forțelor ruse și intenționează să își reia postul. Nu este clar ce se va întâmpla cu Galina Danilchenko, cea care și-a asumat zilele trecute conducerea orașului aflat sub ocupație rusă. Dacă Ivan Fedorov chiar își reia postul ar putea fi un semnal că Rusia renunță – cel puțin în acest moment – la acțiunile care ar putea duce la repetarea scenariilor separatiste din Donețk și Lugansk. Pe de altă parte, surse ruse anunță că în orașul Herson a fost organizat un „Comitet pentru Păstrarea Păcii și Ordinii” care ar intenționa să coopereze cu Rusia pentru stabilizarea situației din regiune. Eliberarea lui Fedorov ar putea fi astfel doar un gest care să ofere o perioadă de liniște până la găsirea unei noi formule.
(Rușii știau că bombardează copii când au atacat teatrul din Mariupol)
3. Aviația rusă a lansat ieri o bombă asupra teatrului din Mariupol, unde s-ar fi adăpostit un număr mare de civili, printre care și copii, iar pompierii și ambulanțele nu au putut ajunge acolo din cauza luptelor care se duceau în imediata apropiere. Nu se cunoaște până în acest moment numărul exact al victimelor. Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că teatrul din Mariupol a fost aruncat în aer de forțele ucrainene. Încercuit de forțe ruse, orașul Mariupol este scena unor lupte extrem de dure de aproape două săptămâni, iar cei 350.000 de civili rămași în oraș nu mai beneficiază de utilități (electricitate, apă, căldură, gaze) și alimentele au devenit aproape imposibil de găsit.
4. Orașele Kiev, Harkiv, Vinnița, Nikopol, Zaporojie, Cernihiv și Mariupol au fost atacate ieri cu rachete și bombe. Cele mai multe lovituri au fost înregistrate la Kiev și Harkiv. Mariupolul a început să fie atacat ieri și de pe nave ruse din Marea Azov. Forțele ruse au înaintat ieri în direcția Krivoi Rog, s-au mai dat lupte în regiunea Donbas unde forțele ruse încearcă să atingă limitele administrative ale regiunilor Donețk și Lugansk, dar și în jurul Nikolaievului.
5. Germania a anunțat că nu mai poate trimite în Ucraina armament defensiv, rachete anti-tanc și rachete anti-aeriene, deoarece nu deține suficiente rezerve. Coridoarele de evacuare a civililor din orașele atacate nu au funcționat în cursul zilei de ieri din cauza nerespectării acordului de încetare a focului pentru acestea. Moscova a început să transporte trupe din orient pe frontul din Ucraina, conform anunțului Ministerului apărării de la Kiev. NATO, SUA și UK nu sunt de acord cu impunerea unei zone de interdicție aeriană asupra Ucrainei. În schimb Ucraina va primi mai multe rachete sol-aer și sisteme de apărare anti-aeriană.