Pe măsură ce războiul din Ucraina crește muntele de probleme care strivește Rusia, iar mulți visează, ca într-un banc prost, la încetarea războiului printr-o lovitură de palat la Moscova urmată de o schimbare de regim, apar informații conform cărora cei ce vor să se organizeze pentru a prelua puterea sunt unii chiar mai răi decât cei care conduc acum Imperiul Răului, ne referim la cei care se declară deschis drept comuniști.
Un analist rus, Marat Bashirov, spune că se observă o frenezie nouă în eșaloanele inferioare de la conducerea Partidului Comunist al Federației Ruse (PCFR) și a nucleului radical al acestuia, care consideră situația actuală o rampă ideală pentru revenirea Partidului Comunist în politica mare.
Comuniștii ruși ar dori să valorifice ceea ce numesc ei a fi o "șansă istorică", folosind valul crescând de sancțiuni împotriva Rusiei "pentru a împinge autoritățile și societatea să se rupă de economia occidentală prin naționalizarea activelor companiilor străine care au părăsit țara, pentru a expune incapacitatea Guvernului de a face față crizei, iar apoi, sub sloganul naționalizării totale și a revizuirii rezultatelor privatizării, să meargă la vot și să recâștige pozițiile pierdute", spune Bashirov.
PCFR îi învinuiește acum cu furie pe "oligarhi" și pe "administratorii Kremlinului" pentru toate necazurile rușilor, oferind "întoarcerea la socialism" ca unică soluție.
Dezastrul din economia rusă și scăderea radicală a nivelului de trai îi face pe comuniști să creadă că situația actuală ar putea permite PCFR să câștige sprijinul unui număr mare de ruși nemulțumiți și să scoată partidul lui Putin, Rusia Unită, de la guvernare. Rusia Unită conduce detașat la numărul de locuri ocupate în Duma de Stat, unde deține 324 de locuri dintr-un total de 450, spre deosebire de comuniști, care au doar 57 de locuri, în timp ce în camera superioară a parlamentului rus, Consiliul Federației, Rusia Unită are 142 locuri din 170, în timp ce comuniștii dețin doar 3.
Conducătorul PCFR, Ghenadi Ziuganov, care este cunoscut ca un susținător mai puțin sonor al lui Putin, nu pare deloc adeptul acestei idei din ce în ce mai răspândite printre comuniștii ruși, ceea ce face foarte posibilă eliminarea sa de la conducerea partidului de către aripa radicală a partidului, în cazul în care va începe acțiunea de valorificare a "momentului istoric". Deocamdată Kremlinul, care nu dorește nici întoarcerea la comunism nici vreo altă tulburare a situației actuale din politica rusă, nu a luat nicio măsură vizibilă împotriva valului comunist anti-oligarhic și antiguvernamental ce crește în rețelele sociale și media, ceea ce îi face pe radicalii din PCFR să viseze cu ochii deschiși la posibilitatea revenirii epocii lor de glorie. În definitiv, Lenin a spus "cu cât mai rău, cu atât mai bine"... (sursa: Novye Izvestia)