Kievul, în alertă maximă pentru 36 de ore. "Putin a schimbat tactica! Amintiți-vă asediul orașului Groznîi!", atrage atenția o expertă americană în securitate națională


Kievul, în alertă maximă pentru 36 de ore. "Putin a schimbat tactica! Amintiți-vă asediul orașului Groznîi!", atrage atenția o expertă americană în securitate națională

Primarul Kievului Vitali Klitschko a anunțat impunerea unei interdicții de părăsire a locuințelor pentru 36 de ore, până joi la ora locală 07.00. Într-un mesaj furnizat prin intermediul Telegram, el a vorbit despre "un moment greu și periculos" pentru capitala ucraineană. Oamenii au voie să iasă din casă doar pentru a se refugia în adăposturi.

Anunțul a venit în momentul în care Rusia a lansat noi atacuri asupra capitalei Ucrainei, care aproape a fost încercuită de trupele Moscovei în a treia săptămână de invazie și care a pierdut aproximativ jumătate din populația sa de 3,5 milioane de dinainte de război. Locuitorii Kievului mai pot părăsi acum orașul doar prin sud. În nord-vestul capitalei ucrainene, luptele dintre agresorii ruși și armata ucraineană s-au intensificat masiv în ultimele zile. 

Rebecca Grant, expertă americană în probleme de securitate națională, a atras atenția luni, 14 martie, într-un editorial publicat pe Fox News, că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a schimbat tactica și nu mai vizează în vreun fel o derulare rapidă a invaziei din Ucraina, ci aplică ceea ce a mai făcut și în cazul asedierii capitalei Ceceniei, Groznîi.

"Putin a schimbat tactica și nu se grăbește. Amintiți-vă că Putin a împins asediul Groznîiului de la mijlocul lui octombrie 1999 până în februarie 2000. A fost foarte asemănător cu Ucraina: artilerie masivă, patrule de recunoaștere și un final sângeros cu rebelii ceceni împușcați într-un câmp minat. Când s-a terminat, ONU a descris Groznîiul drept <<cel mai distrus oraș de pe pământ>>", a subliniat Rebecca Grant. 

Redăm analiza completă Rebeccăi Grant: 

"Strategia lui Vladimir Putin este "de a escalada fără un scop precis", a declarat vineri Casa Albă. Să nu credeți asta! Putin știe ce vrea: să-l prindă pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și să ia Kievul.

După cum a dezvăluit CIA săptămâna trecută, Putin se aștepta la un război de două zile. Dar a intervenit Zelenski. Două săptămâni eroice de lupte neașteptate au stârnit speranțe, dar acum bătălia pentru Kiev a început și Putin este mai hotărât ca niciodată. Mai rămân foarte puține lucruri de făcut pentru SUA și NATO, dat fiind faptul că alianța este paralizată de temerile că războiul ar putea escalada.  

Precum voi, am urmărit cu o sumbră satisfacție cum Rusia se împiedica în manevre, în convoaie blocate, în tacticile inepte ale tancurilor și multe altele.  

"Videoclipul cu unitățile de tancuri rusești ce se aflau lângă Brovary și au început să fugă va fi gravat în memoria lumii întregi", a transmis vineri ministrul Apărării al Ucrainei.

Acea fază a indeciziei rusești s-a încheiat. Putin merge după Kiev pe calea urâtă.

Putin a mărit puterea de foc rusă, cu mai multe rachete la sol și lovituri aeriene. Forțele terestre rusești s-au strecurat mai aproape de Kiev, iar faimosul "convoi blocat" s-a trezit și s-a împrăștiat în pădure, a informat miercuri Pentagonul.

Săptămâna trecută, acest lucru ar fi putut fi oprit cu puterea aeriană a NATO. Acum războiul se rezumă la o luptă strânsă. 

Iată la ce să vă așteptați:

De la Putin: Modul de luptă al Rusiei ține de puterea de foc cu rază lungă. Forțele rusești vor ocupa poziții de artilerie relativ sigure și vor bombarda Kievul.  

În continuare, Rusia va continua să mute unități blindate mai mici – tancuri – în suburbiile Kievului, îndreptându-se spre drumuri și poduri și testând rezistența Ucrainei. Uitați-vă la hartă. Puteți vedea cum forțele rusești formează deja clești din est și vest.

Rusia va încerca să întrerupă aprovizionarea armatei Ucrainei. Astăzi există încă 14 țări care trimit provizii pe drumuri, pe cale feroviară și pe cale aeriană. La vest, Rusia va intensifica noi atacuri asupra aerodromurilor rămase și a altor situri, cum ar fi loviturile de la Luțk, respectiv de la aerodromul militar de la Ivano-Frankivsk. Nu uitați că mai sunt trei centrale nucleare pe care Rusia nu le deține încă.

Putin a schimbat tactica și nu se grăbește. Amintiți-vă că Putin a împins asediul Groznîiului de la mijlocul lui octombrie 1999 până în februarie 2000. A fost foarte asemănător cu Ucraina: artilerie masivă, patrule de recunoaștere și un final sângeros cu rebelii ceceni împușcați într-un câmp minat. Când s-a terminat, ONU a descris Groznîiul drept "cel mai distrus oraș de pe pământ".

De la Zelenski: Principala sarcină a președintelui ucrainean în acest moment este să rămână optimist și să lase militarii și civilii Ucrainei să vadă că au încă șansa de a învinge Rusia. Vineri, Zelenski a lăudat Ucraina pentru că a rezistat 16 zile, de patru ori mai mult decât se prevedea, și i-a încurajat pe ucraineni să continue inclusiv cu plantarea de primăvară (și alte munci agricole - n.red.). Ăsta e optimism!

Dar opțiunile militare ale lui Zelenski se diminuează. Cea mai bună tactică a lui este să continue să lanseze contraatacuri în mai multe locații împotriva tancurilor și patrulelor rusești care tatonează, sondează Kievul. Rachetele antitanc Javelin folosite cu succes de Ucraina ajung la aproximativ două mile și pot fi trase din interiorul clădirilor. Apărătorii Ucrainei, depășiți numeric, trebuie să hărțuiască și să lovească inclusiv vehiculele rusești de aprovizionare.

Ucraina ar putea ține lupta până când generalii ruși de vârf îi vor spune lui Putin că au nevoie de mai multe trupe și provizii pentru a captura și a păstra Ucraina. Dar dacă Zelenski pierde contactul cu liniile de aprovizionare din afara Kievului, el poate alege o retragere organizată din Kiev a unor forțe ucrainene și a unor funcționari guvernamentali.  

"Putin trebuie să eșueze", a proclamat premierul britanic Boris Johnson. Ar fi frumos să sperăm că lumea ar putea interveni cumva pentru a impune o încetare a focului. Din păcate, șantajul nuclear al lui Putin a scos națiunile NATO de pe tabla de șah. Pe străzile din Kiev, va depinde de Zelenski să câștige sau să piardă războiul".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.