Japonia anunță pregătirea unei forțe speciale de apărare a centralelor nucleare, după ultimele exerciții militare pe care Rusia le-a organizat în insulele care au aparținut japonezilor


  • ACP
  • Mar 14, 2022 22:18
  • 6310
Japonia anunță pregătirea unei forțe speciale de apărare a centralelor nucleare, după ultimele exerciții militare pe care Rusia le-a organizat în insulele care au aparținut japonezilor

Ocuparea centralei nucleare Zaporizhzhia de către trupele ruse, după obținerea controlului centralei de la Cernobîl, ca și amenințarea centralei nucleare de la Yuzhnoukrainsk de armata invadatoare, aflată la doar 30 km de ea, arată că acest tip de obiective sunt ținte prioritare pentru strategii Kremlinului. 

Una dintre țările lângă granițele căreia a făcut exerciții militare armata rusă nu mai departe de vineri, Japonia, care are și patru insule ocupate de ruși din 1945, Insulele Kurile, a anunțat că planifică înființarea unor unități militare speciale, responsabile cu protejarea centralelor nucleare.

Vineri, o flotă formată din 10 nave ruse de luptă a trecut prin Strâmtoarea Tsugaru, în Zona de Exclusivitate Economica a Japoniei, în drum spre Insulele Kurile unde, odată ce au ajuns, au făcut un exercițiu de tragere cu rachete – sursa AICI

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a declarat, luni, că „pe măsură ce japonezii devin din ce în ce mai preocupați de siguranța centralelor nucleare”, el discută despre desfășurarea „unei forțe speciale de securitate dedicată centralelor nucleare din întreaga țară”.

Săptămână trecută, guvernatorul prefecturii Fukui, care are cel mai mare număr de reactoare din Japonia, a cerut desfășurarea Forțelor de Autoapărare (cum este numită armata japoneză), în apropierea celor 15 reactoare ale prefecturii, dar și a celor programate pentru dezafectare sau în curs de dezafectare. 

„Reactoarele nu ar trebui să fie niciodată atacate, dar pentru a se pregăti în eventualitatea unei astfel de situații, îndemn Ministerul Apărării să înființeze baze pentru a opri astfel de atacuri”, a spus guvernatorul Tatsuji Sugimoto, când și-a prezentat cererea ministrului Apărării, Nobuo Kishi. 

O asociație națională a localităților care găzduiesc centrale nucleare a lansat de anul trecut un apel pentru o cooperare mai strânsă între Forțele de Autoapărare, Poliție, Paza de Coastă și autoritățile conexe pentru a consolida apărarea centralelor nucleare împotriva eventualelor atacuri cu rachete sau cu teroriști.

Pe 4 martie, secretarul șef al cabinetului de la Tokio, Hirokazu Matsuno, a încercat să-i liniștească pe cei care au făcut apelul spunând că dacă o centrală nucleară din Japonia este atacată de o rachetă dintr-o altă țară, aceasta va fi interceptată de apărarea antiaeriană.

„Vom răspunde cu o apărare pe mai multe straturi care combină o interceptare la nivelul superior de către navele Aegis echipate cu lansatoarele SM3 ale Forței de Autoapărare maritimă și o interceptare la nivelul inferior de către rachetele PAC-3 ale Forței de autoapărare aeriană”.

Acesta poziție a guvernului japonez s-a schimbat însă radical odată cu extinderea războiului din Ucraina, cât și cu poziția din ce in ce mai agresivă a Rusiei față de Japonia, din ultimele zile – sursa AICI

Japonia are 60 de centrale nucleare, repartizate în 13 din cele 47 de prefecturi, dintre care unele sunt scose din funcțiune iar altele au primit aprobarea pentru repornire.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.