Guvernul de la Berlin a avertizat că un boicot imediat al importurilor de gaze și petrol din Rusia i-ar putea afecta pe germani mai mult decât pe Vladimir Putin, întrucât ar cauza o creștere considerabilă a ratei șomajului și implicit a sărăciei.
"Vor exista lipsuri în ceea ce privește aprovizionarea, chiar și opriri ale aprovizionării în Germania", a declarat ministrul Economiei și Energiei, Robert Habeck, pentru postul public ARD, în contextul în care cea mai mare economie a Europei caută intens să-și diversifice pe termen mediu sursele de energie.
Habeck, care provine din Partidul Verzilor, a precizat că un boicot imediat ar duce la "șomaj în masă, sărăcie, oameni care nu își pot încălzi casele, oameni care rămân fără benzină".
Puține alte economii occidentale sunt la fel de dependente de energia rusească precum Germania: din componentele energetice folosite de germani, 55% din gazele naturale, 52% din necesarul de cărbune și 34% din petrolul uzitat în țară sunt de proveniență rusească, mașinăria de război a Kremlinului care devastează acum Ucraina fiind astfel sprijinită financiar cu sute de mii de euro zilnic.
Habeck a spus că Guvernul său lucrează din greu pentru a se asigura că Germania va fi în poziția de a renunța la cărbunele rusesc până la vară și de a elimina treptat petrolul rusesc până la sfârșitul anului, dar, pe de altă parte, o interdicție pe termen scurt a gazului rusesc i-ar putea lăsa țara expusă.
"Cu cărbunele, petrolul și chiar gazul, suntem pas cu pas pe drumul de a deveni independenți", a spus fostul copreședinte al Partidului Verzilor, Robert Habeck, adăugând că "nu putem face asta într-o clipă".
De la începutul războiului din Ucraina, cancelarul german, Olaf Scholz, a depășit o parte dintre liniile roșii ale politicii externe ale Germaniei, consimțind să livreze arme letale Ucrainei, sprijinind excluderea Rusiei din sistemul de plăți Swift, respectiv înghețarea proiectului Nord Stream 2.
Dar liderul de centru-stânga a spus că are mâinile legate atunci când vine vorba de interzicerea importurilor de energie rusească.
"În prezent, nu există altă modalitate de a asigura aprovizionarea Europei cu energie pentru a genera căldură, pentru mobilitate, pentru alimentarea cu energie și pentru industrie", a spus Scholz săptămâna trecută.
O oprire imediată a importurilor de gaze rusești ar putea reduce PIB-ul Germaniei de la 0,1 până la 5,2 puncte procentuale, conform unor analize făcute de o serie de institute economice. (sursa: AICI)