Războiul de lângă. Care e adevărata MIZĂ a așa-ziselor ”republici secesioniste” pe care Rusia încearcă să le născocească în Ucraina. Imposibila pace


Războiul de lângă. Care e adevărata MIZĂ a așa-ziselor ”republici secesioniste” pe care Rusia încearcă să le născocească în Ucraina. Imposibila pace

La Herson au apărut primele informații referitoare la faptul că forțele de ocupație rusești intenționează să născocească o așa-zisă republică secesionistă pe modelul celor din Donețk și Lugansk. Asta în condițiile în care ucrainenii protestează cu vehemență în stradă împotriva invadatorilor ruși. 

Istoricul și jurnalistul George Damian explică, pe Facebook, ce presupune un astfel de scenariu:

”Modelul republicilor separatiste ar putea fi replicat în zonele aflate sub controlul forțelor ruse și să rămână valabilă afirmația oficialilor ruși că nu intenționează să anexeze teritorii ucrainene. Proliferarea acestor republici separatiste ar crea imense probleme pentru un eventual proces de pace, conform experienței de până acum. În plus ar deschide foarte multe posibilități pentru viziunea rusă a regiunii, de la o confederație ‹Novo Rossia› la menținerea unei serii de conflicte înghețate pe termen nedefinit”

Podul.ro vă prezintă în integralitate analiza lui George Damian: 

”Rusia pregătește noi republici separatiste în Ucraina și Mariupolul rezistă cu greu. A 17-a zi de lupte în Ucraina

1.La Herson au apărut ieri primele informații cu privire la intenția forțelor de ocupație ruse de a forma o republică secesionistă pe modelul celor din Donețk și Lugansk. Consilierul local Serghei Hlani a anunțat că forțele ruse încearcă să-i contacteze pe consilierii locali și să-i convingă să colaboreze pentru formarea unei republici secesioniste. 

Modelul republicilor separatiste ar putea fi replicat în zonele aflate sub controlul forțelor ruse și să rămână valabilă afirmația oficialilor ruși că nu intenționează să anexeze teritorii ucrainene. Proliferarea acestor republici separatiste ar crea imense probleme pentru un eventual proces de pace, conform experienței de până acum. În plus ar deschide foarte multe posibilități pentru viziunea rusă a regiunii, de la o confederație „Novo Rossia” la menținerea unei serii de conflicte înghețate pe termen nedefinit. 

La Melitopol a avut loc ieri un protest al locuitorilor orașului care au cerut eliberarea primarului arestat cu o zi înainte de forțele ruse, alte proteste au avut loc zilele trecute în alte orașe din sudul Ucrainei aflate sub ocupație rusă. Nu este clar astfel ce fel de susținere populară ar avea astfel de proiecte ale unor republici separatiste create sub ocupație rusă. Tot la Melitopol ar fi fost instalată de forțele de ocupație în postul de primar o fostă consilieră locală Galina Danilcenko. Aceasta a apărut la postul local TV și a anunțat crearea unui „comitet al deputaților poporului”, cerând cetățenilor să se abțină de la „acțiuni extremiste”. Primarul ales al Melitopolului a fost reținut anterior de forțe ale separatiștilor din Lugansk sub acuzația de terorism.

2. Comandantul batalionului Azov care luptă în Mariupol a postat ieri o înregistrare video în care cere organizarea urgentă a unui contra-atac al armatei ucrainene în spatele încercuirii ruse care să ușureze presiunea asupra luptătorilor din oraș, situația apărătorilor fiind una dificilă. Conform surselor ruse, apărătorii ucraineni ai Mariupolului au fost separați în trei grupări izolate care nu se mai pot sprijini reciproc și este așteptată intrarea orașului sub controlul forțelor ruse în următoarele 24-48 de ore. Situația civililor din Mariupol este extrem de dificilă după întreruperea alimentării cu căldură, apă și electricitate. Încercările succesive de evacuare a civililor din Mariupol din ultima săptămână au eșuat în urma nerespectării acordurilor de încetare a focului. Conform surselor locale peste 1500 de civili au fost uciși la Mariupol în urma luptelor și a bombardamentelor. Oficialii ucraineni au confirmat ieri că în Mariupol se duc lupte de stradă și partea de est a orașului este controlată de forțele ruse.

3. Forțele ruse au declanșat ieri un nou atac asupra Kievului, s-au dus lupte dure în periferiile dinspre nord-est. Cel mai probabil a fost începută ofensiva forțelor concentrate la nord de Kiev care s-au dispersat în urmă cu două zile în pregătirea atacului.

4. A continuat și ieri bombardarea orașelor Cernihiv, Sumî, Harkiv și Nikolaiev. Ieri a fost distrus în urma unui atac cu rachete aeroportul din Vasilkovo, după ce cu o zi înainte au fost distruse aeroporturile din Luțk și Ivano-Frankivsk. În faza inițială a războiului rușii au încercat să captureze aeroporturile ucrainene, în prezent au început să le distrugă.

5. Negocierile dintre Rusia și Ucraina continuă în format de teleconferință, fapt confirmat de ambele părți. Nu au fost publicate detalii despre aceste negocieri, doar faptul că se poartă. Președintele Zelensky a anunțat ieri că s-au făcut progrese în cadrul negocierilor. Intervenția diplomatică de ieri a lui Macron și Scholz pe lângă Putin pentru încetarea focului nu a dus la nici un rezultat. Rusia a anunțat că convoaiele care transportă echipamente militare în Ucraina sunt considerate ținte legitime. Conform Kievului de la începutul războiului până ieri au fost uciși 1300 de soldați ucraineni și au fost capturați între 500-600 de militari ruși. ONU a anunțat că de la începerea luptelor au fost uciși 1500 de civili în Ucraina”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.