Publicația americană Forbes a prezentat o situație complicată a arsenalului armatei SUA, după două săptămâni de la începutul sângeroasei invazii rusești în Ucraina. Pentru a ajuta armata Ucrainei să facă față numărului mare de blindate și aeronave de luptă folosite de armata rusă invadatoare, Statele Unite și alte țări NATO au trimis armatei ucrainene aproximativ 17.000 de rachete antitanc și antiaeriene portabile, cele mai multe dintre ele fiind Javelin și Stinger, de producție americană.
Înlocuirea respectivelor arme în depozitele armatei americane a început să apară zilele acestea drept foarte complicată, situația fiind cauzată atât de "o infrastructură de producție veche și nesigură, plină de potențiale blocaje, vulnerabilități și probleme de aprovizionare", cât și de viteza mare cu care sunt consumate.
Arma antiaeriană portabilă FIM-92 Stinger a fost produsă pentru prima dată în anii '70 și, după zeci de mii de unități produse, din care multe au fost folosite împotriva trupelor sovietice în războiul din Afganistan în anii '80, producția a fost oprită, iar înlocuirea acesteia a fost programată să aibă loc abia prin anul 2030.
Arma antitanc FGM-148 Javelin a intrat în dotarea armatei americane la mijlocul anilor 1990 și până în prezent au fost produse sau comandate aproximativ 45.000 de unități. În 2019 au fost comandate 2100 de arme Javelin avansate "Model F", care pot fi folosite atât împotriva țintelor blindate, cât și a celor neprotejate de blindaj, după care a intrat în testare și un "Model G" care este mai ușor, timp în care producția modelelor mai vechi a fost oprită.
Reducerile de producție din ultimul deceniu au fost radicale: între 1999 și 2001, armata americană a achiziționat aproximativ 9.848 de unități Javelin, în timp ce între 2020 și 2022, achiziția s-a redus la doar 2.037 de unități. În condițiile în care forțele ucrainene au folosit 300 de Javelin doar în prima săptămână de război este foarte clar că aceste arme sunt consumate mult mai rapid decât pot fi înlocuite în momentul de față. (sursa: AICI)