Adevărul despre situația dramatică a forțelor ruse de pe frontul din Ucraina nu mai poate fi cosmetizat nici măcar de înverșunata propagandă a Kremlinului, până de curând fără fisură și care încercase să justifice până și folosirea armelor nucleare în războiul început de Vladimir Putin.
Astfel, la cea mai importantă televizune de stat a Moscovei și la cel mai important talk-show difuzat de aceasta, joi, s-a vorbit deschis despre pierderile catastrofale din Ucraina, apreciindu-se chiar că „operațiunile militare speciale” ale Rusiei pe teritoriul acesteia s-ar putea sfârșit mult mai rău decât „Afganistanul” (aluzie la războiul afgano-sovietic care a durat zece ani, din 1979 până în 1989).
Comparația cu Afganistatul a fost făcută prof. Semion Bagdasarov, expert în Orientul Mijlociu, invitat la Russia-1, în emisiunea renumitului Vladimir Soloviev. Acesta din urmă este o trompetă agresivă a lui Putin, recompensată financiar atât de generos de stăpânirea criminală pe care o slujește încât a ajuns la fel de bogat ca un oligarh. Proprietățile sale în valoarea de peste opt milioane de euro, de la Lacul Como, și iahtul său de lux au fost sechestrate, zilele trecute, de autoritățile din Italia.
Soloviev (foto jos) a sărit ca ars, bineînțeles, încercând să oprească invitatul, însă aceasta deja spusese esențialul, insuflându-le curaj și altor colegi de platou, toți, de altfel, fideli ai regimului, în a vorbi deschis despre catastrofa din Ucraina.
„Chiar avem nevoie să ajungem la un nou Afganistan sau chiar mai rău?”, a întrebat Bagdasarov, adăugând că în Ucraina luptă foarte mulți oameni și par să dispună de arme mult mai avansate decât cele ale armatei Rusiei. „Nu avem nevoie de asta. E destul!”, a conchis expertul. Unii istorici ruși sunt de părere că prăbușirea imperiului sovietic, la începutul anilor 90, ar avea legătură și cu nemulțumirea pe care a stârnit-o în rândul a milioane de cetățeni moartea a mii de soldați ruși în războiul din Afganistan, supranumit și „Vietnamul Rusiei”.
Andrei Sidorov, decanul Universității din Moscova a apreciat și el: „Pentru țara noastră, perioada asta nu va fi deloc ușoară. S-ar putea să ne fie chiar mai greu decât i-a fost Uniunii Sovietice din 1945 până în anii 1960…pentru că suntem mai integrați în economia globală decât a fost URSS, mai dependenți de importuri și, mai grav, Războiul Rece este un război psihologic mai ales. URSS a fost construită în baza unui principiu consolidator, Rusia, din păcate, nu beneficiază de așa ceva”.
O altă trompetă importantă a Kremlinului, Karen Șaknazarov, regizor sovietic, fost director general al „Mosfilm”, a opinat și ea că situația din Ucraina este gravă și izolează Rusia complet.
„Războiul din Ucraină relevă o imagine terifiantă cu o influență insuportabilă, apăsătoare asupra societății noastre. Ucraina, indiferent cum o privești, are mii de legături umane cu Rusia. Suferința unui grup de nevinovați nu va fi compensată prin suferința unui alt grup de inocenți. Nu văd cum ar putea fi denazificată o țară atât de mare. Cred că am avea nevoie de 1,5 milioane de soldați care să controleze situția de acolo. Și nici nu văd vreo forță politică din Ucraina care să dirijeze societatea într-o direcția favorabilă Rusiei. Cei care vorbeau despre faptul că societatea ucraineană este rusofilă probabil că nu au văzut lucrurile așa cum erau ele de fapt. Cel mai important lucru în acest scenariu este să oprim operațiunile militare. Alții mă vor contrazice și vor spune că sancțiunile oricum vor rămâne. Da, vor rămâne, dar cred că cel mai important este să întrerupem faza activă a operațiunilor militare”, a aprecizat Șaknazarov.
El a mai spus că SUA sunt vinovate pentru începutul acestui război și că americanii ar urmări, de fapt, prelungirea conflictului. „Ce obțin dacă îl prelungesc la nesfâșit? Și opinia publică din Rusia este șocată de numărul imens de refugiați, de catastrofa umanitară, se identifică cu oamenii aceia care fug din calea războiului. Rușii sunt profund marcați de ce se întâmplă în Ucraina. A spune că naziștii fac asta nu mai e deloc convingător…Și nu în ultimul rând, oamenii au început să fie afectați de sancțiunile internaționale. Vom avea un deficit de produse, unele dintre acestea, cele mai uzuale, nu vor mai fi de găsit. Va fi șomaj. Sunt foarte, foarte dure aceste sancțiuni și ne vor lovi continuu. Da, acesta este, de fapt, războiul Statelor Unite cu Rusia”, a mai spus sovieticul.
Discuția și opiniile exprimate în emisiunea lui Soloviev vin în contextul în care șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a emis, cu nonșalanță, minciuni grosolane pe bandă rulantă, joi, în Turcia, unde s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Dmitri Kuleba, pentru o rudă de negocieri care să pună capăt războiului.
„Nu plănuim să atacăm alte ţări. Noi nu am atacat nici Ucraina”, a afirmat Lavrov, uluind întreaga omenire.
Cu un cinism șocant, Lavrov a explicat și că atacul, de miercuri, asupra maternității din Mariupol (foto jos) a fost pe deplin justificat pentru că respectiva clădirea era goală și servea ca bază de operațiuni pentru ultranaționaliștii ucraineni din Batalionul Azov. „Acea maternitate a fost cucerită de multă vreme de Batalionul Azov şi de alţi radicali şi toate femeile însărcinate, infirmierele şi alte persoane din staff au fost alungate”, a mințit Lavrov.
Surse: The Daily Mail, The Daily Beast