Clarificări necesare. Și o serie de întrebări pentru canaliile absolute care aplaudă crimele lui Putin


Clarificări necesare. Și o serie de întrebări pentru canaliile absolute care aplaudă crimele lui Putin

Unii, chiar persoane având pretenții intelectuale, îl vad pe Putin nu doar dintr-o perspectivă strâmbă moral, ci chiar de-a dreptul într-o dimensiune pseudo-hermeneutică, în care este imaginat a fi un "luptător" împotriva neo-marxismului, împotriva globalismului, împotriva "cancel culture" ori chiar cel care se opune curentului "woke".

Este o imagine paralelă cu absolut orice realitate pe care o dezvoltă atât suporterii eurasianismului dictatorial și revizionist, ideologia regimului de putere de la Moscova, dar și diverși exaltati care se bucură deplin de binefacerile civilizației în care libertatea este la ea acasă, inclusiv persoane publice din lumea occidentală, care refuză să recunoască faptul că avem de-a face cu o agresiune criminală a Rusiei împotriva Ucrainei, o acțiune care vine în succesiunea directă a stalinismului sovietic iar nu cu vreo "misiune" de-a dreptul "mistică" pe care Putin ori alte persoane din sistemul de putere de la Kremlin ar putea-o avea în dimensiunea unei false lupte între "conservatori și progresisti", paradigmă care nu are nici cea mai mică legătură posibilă cu tragedia din Ucraina, fiind în mod exclusiv apanajul dezbaterii politice democratice din lumea liberă.

 Mi se pare absolut insultator la adresa victimelor invaziei rusești din Ucraina ca vreun om să poată vedea lucrurile într-o manieră atât de falsă și lipsită de un minim simț al realității. 

Când se luptă Putin cu "wokness-ul", atunci când bombardează maternități și spitale? Atunci când sunt uciși copii de bombele rușilor? Cum "apără creștinismul" Rusia, aruncând în aer cu rachete și bombe biserici ortodoxe în Ucraina? 

Nu-i așa că toată povestea cu "frații ortodocși slavi" este doar parte a unei mitologii imperialiste clădite pe cel mai mare fake-news din ultimii 1000 de ani, conceptul de "Moscova, a treia Romă"? 

Cum vine din partea Rusiei asta cu bombardarea orașele si satelor ucrainene – ăsta tot "război cultural" se numește? Acolo, în casele alea simple din Ucraina și printre acei oameni loviți de tragedia războiului, se ascunde "semnificația metafizică" a războiului împotriva poporului ucrainean?

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.