Oreste publică un ghid util pentru naivi: "Cum recunoști și cum te ferești de propaganda de război rusească"


Oreste publică un ghid util pentru naivi: "Cum recunoști și cum te ferești de propaganda de război rusească"

Jurnalistul Oreste Teodorescu demontează o parte dintre tezele propagandei rusești, publicând pe Facebook un ghid care să-i ajute pe cetățeni să se ferească de efectele războiului informațional intensificat de Kremlin pe parcursul invaziei din Ucraina. 

"Ghid util pentru naivi. Cum recunoști și cum te ferești de propaganda de război rusească

Propaganda 1: De ce să empatizăm cu Ucraina, din moment ce avem teritorii românești anexate acolo.

Realitate: România s-a angajat, prin Tratatul cu Ucraina din 1997, să respecte integritatea teritorială a acestei țări. Prin integrarea noastră în NATO și UE, suntem întotdeauna solidari cu aliații noștri. A pactiza cu inamicul pe timp de război se numește trădare. Vorbim de legislația internațională.

Propaganda 2: De ce să-i ajutam pe refugiații ucraineni când avem săracii noștri?”

Realitate: Ce eroare fundamentală de logica, ca și cum ajutorul uman, creștinesc față de un frate în nevoie, chiar de altă naționalitate, ar exclude vreodată solidaritatea internă.  

Propaganda 3: România să fie neutră!

Realitate: O asemenea decizie nu se poate lua prin semnare de petiții, ci exclusiv printr-un referendum național privind ieșirea noastră din NATO.  

Propaganda 4: Războiul din Ucraina este o afacere a Occidentului. România, colonie americană.

Realitate: România are toate motivele să se preocupe de soarta Ucrainei. Nu doar că avem o lungă graniță comună cu aceasta, că sute de mii de români trăiesc acolo, că soarta Republicii Moldova ar putea depinde de ce se întâmplă cu Ucraina, dar cu siguranță noi suntem primii afectați de un război în proximitate.

Propaganda 5: NATO la fel de criminal ca Rusia lui Putin

Realitate: Orice echivalare se bazează în sine pe un fals grosolan, Organizația Nord Atlantică fiind eminamente defensivă. Participarea ei în Războiul din Serbia a fost convenită internațional întrucât acolo se derula un genocid înfiorător împotriva populației civile ale unor minorități etnice și religioase.  

Propaganda 6: Occidentul atacă Rusia prin accederea Ucrainei în UE și NATO

Realitate: Ucraina este un stat suveran, recunoscut internațional, deci are dreptul ontologic de a face parte din orice alianță sau organizație. Nu există nici măcar un singur document internațional care să recunoască sfera de influență rusească în zonă.  

În concluzie:  

Ultimele zile au adus o mulțime de teme de dezbateri pe platformele din România care pun în discuție apartenența noastră la NATO. Toate poartă tiparele propagandei rusești. Sunt informații false, bazate pe jumătăți de adevăruri, mai ales pe teme istorice, dar și cu privire la refugiați, manipularea patriotismului românesc, stimularea revoltei față de Ucraina sau îndemnuri ca România să nu mai ajute țara vecina, ba chiar să iasă din NATO, aceste teze fiind finanțate de Kremlin.

Așadar, înainte să devii un idiot util agresorului rus, informează-te, folosește simțul critic și gândește logic, cât se poate de argumentat!", scrie Oreste pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.