Vești bune pentru Ucraina: Marea Britanie transmite că va furniza sisteme de apărare antiaeriană


Vești bune pentru Ucraina: Marea Britanie transmite că va furniza sisteme de apărare antiaeriană

Marea Britanie intenționează să furnizeze Ucrainei arme antiaeriene Starstreak și "un mic lot" de rachete antitanc Javelin, în contextul în care forțele rusești se apropie de Kiev dinspre est, a declarat ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace.

Marea Britanie va continua, de asemenea, să furnizeze arme antitanc cu rază scurtă de acțiune NLAW, a mai declarat Ben Wallace. Britanicii au oferit deja Ucrainei 3.615 dintre sistemele portabile de rachete. Wallace a spus că Ucraina a mai primit 900 de rachete antiaeriene portabile, ce sunt trase de la umăr, fiind o referire la Stingers, însă ucrainenii căutau cu disperare și mai multe arme în condițiile în care forțele rusești încercau să încercuiască Kievul.

"Capacitatea trebuie consolidată. Așadar, ca răspuns la cererile ucrainene, Guvernul a luat decizia de a analiza donația de rachete antiaeriene portabile de mare viteză Starstreak", a zis Wallace.

Întrebat cât timp va dura decizia de furnizare, Wallace a spus: "În principiu, o vom face". Pe de altă parte, Wallace a precizat că soldații ucraineni ar trebui să fie instruiți cu privire la modul de utilizare a rachetelor. "Cum facem acest lucru (antrenamentul - n.red.) este o chestiune sensibilă”, a adăugat el.

Rachetele britanice Starstreak sunt echivalentul celor americane denumite Stinger, care au fost furnizate Ucrainei de către SUA, Germania și Țările de Jos, după momentul începerii invaziei rusești. Rachetele Starstreak sunt ghidate cu laser cu o rază de acțiune de 7 km, spre deosebire de Stingers, care se bazează pe infraroșu și sunt proiectate pentru a fi mai greu de blocat.

Atât laburiștii, cât și Partidul Național Scoțian l-au îndemnat pe Wallace să trimită cu promptitudine Starstreak și alte rachete. "Aceasta este doar săptămâna a doua (a invaziei rusești - n.red.). Rusia are o putere de foc atât de zdrobitoare... Putin e atât de nemilos, încât trebuie să ne așteptăm ca mai mult de unul dintre obiectivele sale militare să fie îndeplinit în următoarele săptămâni", a precizat John Healey, ministrul laburist din umbră al Apărării. (sursa: AICI)

La rândul său, ministra britanică de Externe, Liz Truss, a declarat miercuri că Regatul Unit va furniza Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană.

"Cel mai bun mod de a ajuta la protejarea cerului este prin intermediul armelor antiaeriene, pe care Marea Britanie le va furniza acum Ucrainei", a spus Truss.

Marea Britanie nu va încerca să instaureze o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei, deoarece asta "ar duce la o confruntare directă între NATO și Rusia", a mai zis Truss. 

Truss a mai precizat că Regatul Unit ar dori ca Rusia să fie exclusă complet din sistemul de plăți SWIFT, iar toate țările din G7 să interzică importurile de petrol și gaze rusești. 

"Deci trebuie să mergem mai departe și mai rapid în ceea ce privește răspunsul nostru. Trebuie să ne dublăm sancțiunile", a adăugat ea. (sursa: AICI)

Sprijinul anunțat de Marea Britanie vine ca o compensare a deciziilor luate de SUA și NATO de a nu furniza Ucrainei avioanele poloneze MiG 29, întrucât ar putea fi considerate de Rusia drept armament ofensiv, respectiv de a nu institui o zonă de interdicție aeriană. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.