Marxiștii din AUR, puși la punct de Năsui: "Dar ce să mai naționalizezi când totul e deja de stat?"


Marxiștii din AUR, puși la punct de Năsui: "Dar ce să mai naționalizezi când totul e deja de stat?"

Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei, îi critică pe marxiștii din AUR pentru obsesia pe care o au cu privire la necesitatea naționalizării sectorului energetic pe fondul prețurilor crescute la facturi. 

Concret, fostul ministru al Economiei atrage atenția că linia de comunicare a AUR nu are nicio tangență cu realitatea, dat fiind faptul că sectorul energetic este deja naționalizat într-o proporție covârșitoare. 

Redăm comunicatul lui Claudiu Năsui:

"Naționalizarea înseamnă întoarcerea spre comunism.

Am prins o emisiune TV în care AUR a arătat ce vrea în energie. Domnul George Simion a zis că vrea să naționalizeze. Dar ce să mai naționalizezi când totul e deja de stat?

A pus 3 puncte pe hârtie, dar nici măcar el, care susține naționalizări, nu a reușit să completeze ceva decât la unul singur (si chiar și acolo e greșit pentru că e deja totul de stat).

Hai să vedem puțin mai îndeaproape ce e privat și ce e de stat. Industria energetică e împărțită în 4 tipuri de activități. Să le luăm pe rând.

1) Producția e 85% de stat. Și chiar din restul de 15% o bună parte e practic tot de stat pentru că e masiv subvenționată prin acele certificatele verzi pe care le plătim direct din factură.

2) Transportul e 100% de stat. Se face prin compania de stat Transelectrica, faimoasă pentru că este o pepinieră de sinecuri. În trecut a fost sinecura PNL, de când cu alianța PSD-PNL, a fost preluată de PSD.

3) Distribuția e 100% de stat. A scris-o greșit domnul Simion. Rețelele de distribuție sunt concesionate către o serie de privați care le operează pe o anumită perioadă. Și acolo mega-reglementat, cu o groază de distorsiuni.

4) Furnizarea e singura activitate care e majoritar privată. Dar ce înseamnă furnizarea? Doar gestiunea relației cu clienții. Adică administrarea facturilor, contractelor, citirea contorului, etc. Asta e singura componentă privată. Nu mai zic că face pierderi, mai ales în perioada în care prețurile au explodat (iar ei vând 12 luni la preț fix). Chiar și când făceau profit, erau pe marje foarte mici.

Deci ce exact mai vor să naționalizeze?

Nu le e clar nici lor. De aceea domnul Simion nu a scris decât un punct pe hârtie. Pentru că totul e deja de stat.

Culmea e că oamenii ăștia ne acuză pe noi de „neo-marxism”, asta în timp ce ei propovăduiesc marxismul, promovând un socialism dur în economie, cu statul peste tot.

Dar ce e cu adevărat trist este că nu doar AUR gândește așa, ci și PSD și PNL. Oamenii aceștia sunt incapabili să gândească în termenii unei societăți libere. Precum Marx, Lenin și Ceaușescu ei susțin economia planificată central de stat, cu naționalizări și dispreț pentru orice înseamnă privat.

Dacă industria energetică ar fi fost privată, ne-ar fi zis „să o naționalizăm ca să meargă bine”. Iată că industria energetică e deja de stat și nu merge bine. Așa că ei ce ne zic? Să o naționalizăm în continuare. E o spirală a gândirii socialiste. De fiecare dată când socialismul eșuează, politicienii cer mai mult socialism. Până când? Până la falimentul total".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.