Turcia anunță că va cumpăra în continuare petrol din Rusia și cere eliminarea sancțiunilor împotriva Iranului pentru a putea fi acoperite nevoile globale de petrol și gaze


  • ACP
  • Mar 9, 2022 16:12
  • 1665
Turcia anunță că va cumpăra în continuare petrol din Rusia și cere eliminarea sancțiunilor împotriva Iranului pentru a putea fi acoperite nevoile globale de petrol și gaze

Turcia importă aproape toată energia pe care o consumă, ceea ce o expune cât se poate de mult fluctuației globale a prețurilor și a livrărilor de combustibili. Creșterea prețurilor la energie a dus la creșterea mai mare a inflației în Turcia, aflată oricum la un maxim al ultimelor două decenii, de aproximativ 55% în februarie, din cauza politicii monetare a guvernului de la Ankara impusă de oamenii președintelui Erdogan. 

Ministrul Energiei din Turcia, Alparslan Bayraktar, a declarat marți că „lumea are nevoie de mai mult petrol iar acesta trebuie să vină de undeva, din Statele Unite, din Venezuela, din Iran, Arabia Saudită sau de oriunde avem nevoie”. Ministrul a mai adăugat că țara să nu prea poate înlocui importurile de combustibili din Rusia, Turcia importând din Rusia 45% din gazele naturale și 40% din benzina, iar rușii fiind „furnizori vechi și de încredere” – sursa AICI.  

În același timp, Turcia a devenit și unul dintre cei mai mari cumpărători ai gazului natural lichefiat din Statele Unite, în februarie importând mai mult gaz american decât Coreea de Sud, Japonia și China la un loc, după ce a fost suspendat exportul de gaze din Iran din cauza unei pretinse defecțiuni tehnice la o conductă importantă. Astfel, luna trecută au venit din Statele Unite în Turcia nu mai puțin de 15 transporturi de gaze naturale lichefiate, după cum a informat marți Hellenic Shipping News – sursa AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.