Câte tancuri rusești sunt finanțate zilnic de UE prin importurile de gaze și petrol. Solicitarea expresă transmisă de mai mulți eurodeputați tuturor oficialilor europeni


Câte tancuri rusești sunt finanțate zilnic de UE prin importurile de gaze și petrol. Solicitarea expresă transmisă de mai mulți eurodeputați tuturor oficialilor europeni

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan anunță că mai mulți eurodeputați au lansat astăzi o scrisoare deschisă prin care le solicită oficialilor europeni să interzică importurile de gaze și petrol dinspre Federația Rusă spre Uniunea Europeană, decizie ce ar trebui să fie în vigoare "până când Rusia va înceta războiul în Ucraina". 

În acest context, europarlamentarii în cauză atrag atenția că UE finanțează mașinăria de război a Rusiei prin importurile de gaze și petrol, Vladimir Putin având posibilitatea prin această cale să sporească capabilitatea militară a armatei ruse cu 400 de tancuri noi T-72 pe zi sau cu 200 de tancuri noi T-80 pe zi. 

"Cerem embargo total la importurile de gaz și petrol dinspre Federația Rusă spre Uniunea Europeană

Uniunea Europeană importă zilnic gaz și petrol din Federația Rusă de 600 de milioane de euro.  

Un tanc costă 1,5 - 3 milioane de euro, ceea ce înseamnă că regimul lui Putin poate cumpăra zilnic 200 - 400 de tancuri cu banii primiți pentru gaz și petrol de la UE.

Sancțiunile luate până în prezent sunt insuficiente dacă nu tăiem conducta de bani către Rusia.  

De aceea, am semnat o scrisoare deschisă, alături de alți 96 de membri ai Parlamentului European, în care cerem introducerea unui embargo total la importurile de gaz, petrol, dar și cărbune dinspre Federația Rusă până când Rusia va înceta războiul în Ucraina.  

Cererea noastră are la bază o rezoluție a Parlamentului European din aprilie 2021 care prevede clar ca UE să oprească importurile de gaz și petrol din Federația Rusă în momentul în care Rusia va ataca Ucraina. Au trecut două săptămâni de la începerea războiului și noi continuăm să plătim facturi de sute de milioane de euro către Rusia.  

Acest lucru trebuie să se oprească. Trebuie să introducem acest embargo, iar, în paralel, să începem deja diversificarea resurselor energetice și pregătirea stocurilor pentru iarna viitoare", scrie Mureșan pe Facebook. 

Pe parcursul scrisorii se solicită, totodată, și oprirea importului de cărbune din Rusia. Potrivit eurodeputaților care au semnat scrisoarea până în prezent, 40% din necesitatea de cărbune de la nivel european e acoperită cu importuri din Rusia. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.