Polonia oferă Ucrainei propriile avioane de luptă MiG-29 pentru lupta împotriva invaziei ruse


Polonia oferă Ucrainei propriile avioane de luptă MiG-29 pentru lupta împotriva invaziei ruse

Polonia este gata să transfere zeci de avioane de luptă din epoca sovietică în Statele Unite, astfel încât acestea să poată fi puse la dispoziția armatei ucrainene, au anunțat, marți, oficialii de la Varșovia, după ce Ucraina au cerut guvernelor occidentale să furnizeze avioane de război pentru a ajuta lupta împotriva invaziei ruse.

Armata poloneză urmează să trimită toate avioanele MiG-29 rămase — același tip de avion de luptă pilotat de forțele aeriene ucrainene — la baza aeriană Ramstein, condusă de SUA, din Germania, „imediat și gratuit”, potrivit Ministerului de Externe polonez.

Polonia a cerut Statelor Unite să îi furnizeze în schimb avioane aflate în uz, cu capacități operaționale corespunzătoare, după ce analiștii SUA au luat în calcul completarea flotei aeriene de război a Poloniei cu avioane de luptă F-16 de fabricație americană.

Pentagonul și Departamentul de Stat nu au răspuns solicitărilor de comentarii ale presei ointernaționale, dar secretarul de stat Antony Blinken a confirmat pentru CNN că Statele Unite susțin trimiterea de avioane de luptă poloneze în Ucraina.

În urma operațiunii de schimb logistic, în primă instanță doar 27 avioane de luptă MiG-29 cu unul și două locuri vor mai rămâne în flota Poloniei, conform Janes World Air Forces, urmând ca, după momentul parafării înțelegerii cu Statele Unite, și acestea din urmă să ia calea Ucrainei.

Polonia a încurajat alte state membre NATO deținătoare de avioane MiG-29 să „acţioneze în aceeaşi ordine de idei”. Bulgaria și Slovacia — alți doi foști membri ai blocului sovietic — au și ele MiG-29, dar cele două țări au refuzat să trimită avioane în Ucraina, a informat Politico săptămâna trecută.

În paralel, avioanele de luptă Sukhoi Su-35S „Flanker-E” ale Forțelor Aerospațiale Ruse (VKS) au început să zboare în misiuni de suprimare a apărării aeriene inamice (SEAD) deasupra Ucrainei, în încercarea de a neutraliza rețeaua de apărare aeriană la sol a țării.

Imaginile video care arată aparatele Su-35 încărcate cu rachete antiradiații Zvezda/Tactical Missile Corporation Kh-31PM au fost lansate de Ministerul Apărării al Federației Ruse pe 7 martie. Potrivit unui raport însoțitor al agenției de presă Zvezda a ministerului, avioanele zburau în misiuni de luptă deasupra Ucrainei.

Imaginile arată o pereche de Su-35S care pleacă pentru o patrulă aeriană de luptă, cu un jet înarmat cu două arme Kh-31P, precum și cu rachete aer-aer R-77 și R-73. Celălalt avion a fost configurat doar pentru operațiuni aer-aer. Mai târziu, filmările au arătat un Su-35S care se întorcea la bază cu un singur Kh-31PM la bord.

Zvezda nu a identificat baza sau unitatea VKS implicată, dar analiza imaginilor indică că aceasta a fost filmată la baza aeriană Baranovichi din Belarus, unde Regimentul 23 de Aviație de Luptă s-a desfășurat în ianuarie pentru Exercițiul Allied Resolve 2022, în februarie.

Rămășițe ale rachetelor Kh-31P au fost identificate în imagini din Ucraina postate pe rețelele de socializare, inclusiv în centrul Kievului pe 24 februarie și în apropierea orașului Kramatorsk, din est, pe 6 martie.

La 6 martie, Zvezda a publicat alte două rapoarte despre operațiunile aeriene rusești de la o bază aeriană neidentificată din apropierea Ucrainei, care arătau Sukhoi Su-24SM „Fencer”, Su-34 „Fullback”, Su-25 „Frogfoot” și MiG-31 „Foxhound”, aeronave care operează ca parte a unei flotile aeriene combinate.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.