Rusia se face de râs în văzul întregii planete. Războiul lui Putin în Ucraina a fost planificat în baza unor informații eronate. Pierderi uriașe și impotență ofensivă


Rusia se face de râs în văzul întregii planete. Războiul lui Putin în Ucraina a fost planificat în baza unor informații eronate. Pierderi uriașe și impotență ofensivă

În timp ce își nuanțează solicitările de la așa-zisele negocieri, Rusia își continuă ofensiva către Mariupol și Odessa, cel mai probabil pentru a face joncțiunea cu scelerații ruși din așa-zisa Transnistria, cu scopul instituirii unui control rus asupra litoralului Nordic al Mării Negre și Mării Azov. 

Istoricul și jurnalistul George Damian punctează, pe Facebook: 

”Analiștii militari occidentali par să fie de acord că ofensiva rusă din Ucraina a fost planificată în baza unor informații eronate, iar dotarea tehnică s-a dovedit în realitate mult sub impresia existentă despre armata rusă. Rușii nu au reușit în aproape două săptămâni de lupte să stabilească o supremație aeriană necontestată asupra Ucrainei. Blindatele ruse s-au dovedit vulnerabile la atacurile cu drone și cu lansatoare de rachete portabile, iar aprovizionarea trupelor s-a dovedit a fi sub necesități. Ofensiva rapidă a armatei ruse a fost blocată în fața orașelor apărate de armata ucraineană care a ales să dea principalele bătălii în mediul urban. Lipsită de avantajul dominației aeriene și cu blindatele blocate, armata rusă și-a modificat planul inițial și a recurs la bombardarea orașelor – prețul cel mai scump este plătit de civilii blocați în orașele lipsite de utilități și comunicații”.

Podul.ro vă prezintă în integralitate analiza lui George Damian: 

”Condițiile Rusiei pentru încetarea imediată a luptelor. A 12-a zi de lupte în războiul din Ucraina:

1. A treia rundă de negocieri ruso-ucrainene de ieri din Belarus s-a încheiat fără nici un rezultat, doar cu mici progrese în ceea ce privește stabilirea de coridoare umanitare pentru civili, conform unor surse ucrainene. Kremlinul a anunțat condițiile Rusiei pentru încetarea luptelor: Ucraina să recunoască independența separatiștilor din Donețk și Lugansk, să recunoască anexarea Crimeei de către Rusia și să își introducă în Constituție o prevedere care să stabilească statutul de neutralitate. Există o evoluție a cererilor Kremlinului față de Ucraina, de la primul discurs al lui Putin în termeni vagi (demilitarizare și denazificare) la aceste trei condiții extrem de precise și specifice.

2. Pe de altă parte desfășurarea operațiunilor militare ruse din Ucraina nu par să coincidă cu condițiile enunțate de Kremlin ieri. Ofensiva pornită din Crimeea pe două direcții (spre est către Mariupol cu obiectivul de a face joncțiunea cu separatiștii din Donețk și spre vest către Odessa, cel mai probabil cu obiectivul final al unei joncțiuni cu separatiștii din Transnistria învecinată) pare să aibă ca țintă instituirea unui control rus asupra litoralului nordic al Mării Negre și Mării Azov.

3. Rusia a anunțat ieri seară încetarea focului și deschiderea unor coridoare umanitare pentru civilii din orașele Kiev, Harkiv, Mariupol și Sumî, rămâne de văzut dacă va fi respectată acest anunț. Ieri dimineață coridoarele anunțate de ruși duceau toate spre Rusia sau Belarus, propunerea a fost respinsă de ucraineni. La sfârșitul săptămânii trecute au eșuat două încercări de evacuare a civililor din orașul Mariupol aflat sub asediu din cauza nerespectării condițiilor de încetare a focului. S-a reușit ieri evacuarea a 2.000 de civili din orașul Irpin de lângă Kiev care a fost teatrul unor lupte intense în ultimele zile. 

4. Rușii au bombardat ieri orașul Nikolaiev, de unde fuseseră respinși anterior de armata ucraineană care a recâștigat controlul asupra aeroportului și suburbiilor. Armata rusă încearcă în continuare să încercuiască orașele Kiev, Harkiv și Cernihiv. Mariupolul este încercuit și supus bombardamentelor. Totuși în ultimele zile rușii nu au mai încercat nici un atac de infanterie masiv împotriva orașelor asediate. Lângă Kiev s-au dat ieri lupte grele în localitățile de la periferia dinspre nord-vest Bucea, Hostomel și Irpin. În prezent armata rusă a angajat în luptă 95% din forțele adunate la frontiera Ucrainei, ceea ce înseamnă că are nevoie să aducă forțe suplimentare în condițiile în care ofensiva rusă a fost oprită pe majoritatea fronturilor deschise. Rușii bombardează infrastructura de comunicații din Ucraina pentru a limita accesul la internet și surse credibile de informații, potrivit serviciilor de informații britanice.

5. Analiștii militari occidentali par să fie de acord că ofensiva rusă din Ucraina a fost planificată în baza unor informații eronate, iar dotarea tehnică s-a dovedit în realitate mult sub impresia existentă despre armata rusă. Rușii nu au reușit în aproape două săptămâni de lupte să stabilească o supremație aeriană necontestată asupra Ucrainei. Blindatele ruse s-au dovedit vulnerabile la atacurile cu drone și cu lansatoare de rachete portabile, iar aprovizionarea trupelor s-a dovedit a fi sub necesități. Ofensiva rapidă a armatei ruse a fost blocată în fața orașelor apărate de armata ucraineană care a ales să dea principalele bătălii în mediul urban. Lipsită de avantajul dominației aeriene și cu blindatele blocate, armata rusă și-a modificat planul inițial și a recurs la bombardarea orașelor – prețul cel mai scump este plătit de civilii blocați în orașele lipsite de utilități și comunicații”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.