Uniunea Europeană pregătește instrumentul ajutoarelor de stat pentru a compensa consecințele economice grave ale crizei ruso - ucrainene


Uniunea Europeană pregătește instrumentul ajutoarelor de stat pentru a compensa consecințele economice grave ale crizei ruso - ucrainene

Uniunea Europeană analizează modalitățile cele mai rapide de a contribui la stoparea impactului economic defavorabil cauzat de războiul din Ucraina, luând în calcul inclusiv o posibilă relaxare a regulilor dure ale blocului comunitar privind ajutorul de stat.

Comisia Europeană „analizează toate instrumentele pe care le are la dispoziție” și „este pregătită să folosească întreaga flexibilitate a instrumentelor sale referitoare la ajutorul de stat”, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt, Arianna Podesta, menționând faptul că națiunile UE vor fi consultate înainte de adoptarea oricăror noi măsuri.

Pe fondul eforturilor internaționale de a izola Rusia după invazia din Ucraina, SUA, Regatul Unit și UE au intensificat măsurile punitive, blocul celor 27 de națiuni impunând două seturi de sancțiuni împotriva Rusiei și planificând noi măsuri care vor include și Belarusul. De asemenea, UE se pregătește pentru consecințe economice potențial grave în cazul în care Rusia ar întrerupe aprovizionarea cu gaze naturale, ca represalii pentru aceste sancțiuni.

Ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire, al cărui stat prezidează în prezent reuniuni ale UE, a declarat, după o videoconferință cu omologii săi săptămâna trecută, că ajutorul de stat și împrumuturile pentru afaceri ar putea face parte din răspunsul pe termen scurt la această criză, în special pentru a sprijini zonele economice cele mai vulnerabile ale Uniunii, adică întreprinderile și companiile cele mai expuse la creșterea prețurilor la energie.

Valdis Dombrovskis, comisarul UE pentru economie, a anunțat, de asemenea, că reprezentanții Comisiei Europene analizează reprogramarea unor fonduri UE pentru a face față consecințelor economice.

Normele actuale ale UE permit compensarea anumitor companii sau sectoare economice pentru daunele suferite, în anumite condiții, oferind posibilitatea oferirii unor ajutoare consistente în cazul în care se constată, prin raportare, perturbări gravă ale agenților economici și economiilor statelor membre.

Scenariul a fost deja testat în perioadele de criză, cum ar fi pandemia de Covid-19, UE punând în aplicare cadre speciale pentru a permite guvernelor să acorde sume mai mari ca ajutoare destinate sprijinirii afacerile locale.

Cheia oricărei noi decizii va fi menținerea unui „concurs echitabil”, Comisia Europeană urmând să evalueze cu prioritate orice măsuri de sprijin notificate de națiunile UE în contextul crizei actuale.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.