MASACRU! După ce a ucis copii bombardând coridoarele umanitare, Moscova anunță rute de evacuare a ucrainenilor către Rusia și Belarus!


MASACRU! După ce a ucis copii bombardând coridoarele umanitare, Moscova anunță rute de evacuare a ucrainenilor către Rusia și Belarus!

Rusia a anunțat luni că forțele sale militare vor asigura deschiderea unor coridoare umanitare în mai multe orașe ucrainene, după ce civilii au fost atacați ieri, în două încercări anterioare de evacuare, trupele Moscovei nerespectând acordurile de încetare a focului și atacând chiar convoaiele de refugiați.

Anunțul a venit după o nouă noapte de bombardament necruțător al forțelor ruse din aer, de pe uscat și mare, liderul Ucrainei acuzând trupele Moscovei de „crimă deliberată” din cauza numeroaselor victime din rândul civililor.

Invazia ordonată de Vladimir Putin a împins peste 1,5 milioane de oameni dincolo de granițele Ucrainei ca refugiați, mulți alții fiind strămutați în interior sau rămânând captivi în orașele transformate, cu fiecare zi care trece, în locaități fantomă, ruinate de bombardamentele rusești.

Sancțiunile internaționale menite să pedepsească Moscova au contribuit până acum extrem puțin spre deloc la încetinirea invaziei, iar Washingtonul a spus că acum discută cu Europa o interdicție a importurilor de petrol rusesc. Evoluțiile au determinat creșterea prețului țițeiului Brent aproape de cel mai mare nivel din ultimii 14 ani iar piețele de acțiuni s-au prăbușit.

Luni dimineață, Ministerul Apărării din Moscova a anunțat noi planuri pentru coridoarele umanitare, dar cele mai multe conduc de fapt, refugiații, în Rusia sau către granițele aliatul ei, Belarus, acest fapt ridicând întrebări cu privire la siguranța celor care le-ar putea folosi.

„Forțele ruse, în scopuri umanitare, declară un „regim al tăcerii” de la ora 10:00 a.m. pe 7 martie, deschizând câteva coridoare umanitare”, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Rușii au nominalizat câteva rute de evacuare din capitala Kiev, precum și din Mariupol, Harkov și Sumy, în condițiile în care toate aceste localități, dar și coridoarele anterioare umanitare, au fost supuse unor atacuri puternice în ultimele zile.

Moscova spune că decizia de a crea coridoare umanitare vine ca un gest de brație, în răspuns la solicitările președintelui francez Emmanuel Macron, care a vorbit duminică cu Vladimir Putin. 

Două încercări recente de a permite evacuarea a mii de civili din Mariupol s-au încheiat cu un dezastru, refugiații ucraineni ajungând sub focul ucigător armatei ruse de ocupație.

În orașul Irpin, de la periferia Kievului, civili au fost atacați în timp ce încercau să plece, oficialii anunțând numeroase victime, copii, bătrâni și femei, ucise de obuzele rusești. Forțele ruse au lovit ieri și un pod folosit de civili pentru evacuare, patru persoane fiind ucise.

refuciati ucisi
Foto: N.Y Times

Podul fusese redus la nivelul unei punți destul de periculos de accesat, după ce construcția fusese aruncată în aer cu câteva zile în urmă de soldații ucraineni care intenționau să încetinească înaintarea Rusiei asupra capitalei Kiev. Duminică, în timp ce refugiații ucraineni se aflau în apropierea intrării pe structura rămasă, calculând șansele de a ajunge în siguranță peste râul Irpin, o familie încărcată cu bagaje, care se angajase în traversare, a fost surprinsă de un obuz rusesc, o mamă și cei doi copii ai săi rămânând nemișcați pe șosea, împreună cu un prieten de familie, așa cum au arătat fotografiile publicate de The New York Times.

Președintele Rusiei, Vladimir V. Putin, a negat în mod repetat că forțele sale vizează civilii care fug din zonele de luptă. A făcut-o din nou duminică, la o zi după ce o cale ferată folosită pentru evacuarea ucraineanilor a fost atacată.

refigiati 2
Foto: N.Y Times

În noaptea de duminică spre luni nu a existat nicio încetinire a violențelor, sirene sunând amenințător în orașele din toată țara, bombardamente aeriene intense fiind raportate în Harkov, orașul care a suportat focul armateu ruse aproape non-stop în ultimele zile.

„Inamicul continuă operațiunea ofensivă împotriva Ucrainei, concentrându-se pe încercuirea Kievului, Harkovului, Cernihivului, orașului Sumii și a Mykolayivului”, a declarat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei într-un comunicat.

În sudul țării, oficialii militari regionali au declarat că Rusia a bombardat de pe mare satul Tuzly din regiunea Odessa, țintind „situri de infrastructură esențiale”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.