"Mai sunt cel mult câteva zile pentru aprovizionarea trupelor ucrainene!". Semnalul de alarmă adresat lumii occidentale de o expertă americană în securitate


"Mai sunt cel mult câteva zile pentru aprovizionarea trupelor ucrainene!". Semnalul de alarmă adresat lumii occidentale de o expertă americană în securitate

Rebecca Grant, expertă americană în probleme de securitate națională, atrage atenția vineri, 4 martie, într-un editorial publicat pe Fox News, că NATO are la dispoziție cel mult câteva zile pentru a se asigura că forțele de luptă ale Ucrainei sunt aprovizionate cu armament pentru a face față invadatorilor trimiși de Kremlin. 

De asemenea, Rebecca Grant precizează că, cel mai probabil, dictatorul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu va apela la arsenalul nuclear, chiar dacă NATO oferă direct ajutor militar Ucrainei. 

Redăm analiza Rebeccăi Grant: 

"Distrugerea orașelor e specialitatea armatei rusești. Kiev e următorul oraș pe listă. 

'Nu-l lăsați pe Putin să transforme Ucraina într-un fel de Rusia', transmitea ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, după întâlnirea la care a participat ieri cu omologii din cadrul NATO. 

Din păcate, Rusia sub conducerea lui Putin are experiență în aruncarea în aer a unor orașe, așa cum s-a văzut în cazul Alep, în Siria, în 2016, respectiv în ceea ce privește Groznîi, în al doilea război cecen din 1999-2000, când au murit zeci de mii de cetățeni. 

Putin vrea Kievul, mai ales dacă nu poate să-l captureze pe Zelenski.

'Singurul său instinct va fi de a încerca <<groznificarea>> Kievului', a zis premierul britanic Boris Johnson pe 2 martie. 

'Conform propriilor cuvinte, el va duce la bun sfârșit operațiunea de <<denazificare>> a Ucrainei', a declarat președintele francez Emmanuel Macron, după convorbirea telefonică pe care a avut-o joi cu Putin. 

Bătălia de la Kiev va decide cursul războiului și va stabili provocările de securitate ale Europei pentru o generație. Modelul de glorie al lui Putin este cucerirea Berlinului lui Hitler de către Armata Roșie în 1945. Așa cum Armata Roșie a 'măturat' cu naziștii în al Doilea Război Mondial, așa și Putin vrea să-și vadă trupele 'măturând' Ucraina. Aceasta este un scop delirant. Nu există naziști în Ucraina. Ucraina este plină de patrioți care vor democrație.

Lupta în orașe reprezintă o chestiune familiară pentru Putin. Tânjește după această bătălie. Degeneratul Putin crede că va deveni mai mare decât Lenin și Hrușciov prin cucerirea întregii Ucraine. Opinia mondială cu privire la victime nu îl va afecta. Scopul lui este reprezentat de un steag rusesc înfipt peste molozul ce fumegă. 

Președintele Biden, Europa și restul lumii au la dispoziție cel mult câteva zile pentru a se asigura că forțele de luptă ale Ucrainei sunt aprovizionate (cu armament - n.red.) pentru ceea ce urmează. S-ar putea să se reducă în curând la ore.

Tancurile rusești se află deja în misiune de recunoaștere la suburbiile Kievului. La un moment dat, convoiul rusesc aflat la nord de Kiev se va deplasa în jos pentru a încercui orașul.

În primul rând, Ucraina trebuie să mențină deschisă o rută de aprovizionare spre vest, chiar și sub atac. Lupta pentru păstrarea Kievului va consuma rapid armele și proviziile Ucrainei. Forțele armate ale Ucrainei susțin că au distrus multe tancuri și vehicule blindate rusești, ceea ce este bine, dar înseamnă că folosesc inclusiv rachete antitanc Javelin. SUA și NATO ar trebui să facă tot ceea ce este necesar pentru a ajuta Ucraina să dețină aerodromuri și drumuri în vestul Ucrainei. În zona respectivă, până acum, sunt puține forțe rusești. 

În continuare, Ucraina spune că va intra în contraofensivă. Pe măsură ce convoiul rusesc aflat la nord de Kiev se deplasează spre sud, ei trebuie să-și aleagă țintele cu atenție. Da, Ucraina ar trebui să lovească tancurile rusești, dar scopul lor general ar trebui să fie să distrugă și să hărțuiască forțele rusești lovind inclusiv vehiculele de aprovizionare.

Ucraina poate, de asemenea, perturba comanda și controlul forțelor rusești. De exemplu, acel convoi rusesc de aprovizionare aflat la nord de Kiev are un post de comandă mobil, cu ofițeri în apropierea lui, și o semnătură electronică cunoscută, chiar dacă încearcă să-l mascheze. Toate sunt ținte!

Desigur, forțele ucrainene își vor găsi propriile comunicații întrerupte de războiul electronic declanșat de Rusia, dar și în urma luptelor din stradă din jurul clădirilor. SUA și NATO pot ajuta cu legături către sateliți, drone sau alte relee radio. 

De asemenea, singurul lucru care l-ar împiedica pe Putin să ia Kievul este o zonă de interdicție aeriană. Toată săptămâna, Zelenski și alți oficiali ucraineni au cerut în mod repetat ajutorul NATO pentru instituirea zonei de interdicție aeriană. Răspunsul a fost nu.

Dacă Kievul va fi încercuit, nu s-a terminat. Apărătorii Ucrainei ar putea ataca forțele rusești în oraș, în timp ce alte forțe ucrainene lovesc liniile de asediu din exterior.

Comandanții ruși simt până în măduva oaselor că o luptă pentru Kiev va fi precum un iad. Armata rusă în 1942-1943 a înghițit divizii germane întregi la Stalingrad. Generalii ruși de astăzi au avut bunici și străbunici în acea luptă. Apărarea lor din Stalingrad a fost glorioasă. Acum mesele sunt întors. Rușii care invadează Ucraina sunt de partea greșită din punct de vedere moral și tactic.

Dacă NATO continuă să ajute, Rusia va pierde lupta pentru Kiev. 

Mulți se întreabă dacă ajutorul militar direct al SUA și al NATO către Kievul aflat sub asediu ar duce la o escaladare nucleară. Având în vedere istoria lungă a confruntării nucleare dintre SUA și Rusia, aș spune că nu. Putin va face orice pentru a lua Kievul, cu excepția folosirii arsenalului nuclear.

Iată de ce. Un atac nuclear tactic rusesc ar afecta atât forțele rusești, cât și pe ucraineni. De asemenea, amintiți-vă că Putin intenționează să 'salveze' și să ocupe Ucraina. Radiațiile nu fac parte din planul lui. Și cu toate amenințările sale voalate, Putin știe foarte bine că descurajarea nucleară extinsă, susținută de fiecare președinte american de la Truman încoace, este încă în vigoare.

Să salvăm Ucraina!".

Sursa foto 1: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.