Zelensky îl acuză pe premierul Israelului că NU susține suficient Ucraina și nici NU condamnă explicit invazia genocidară a Rusiei. Ierusalimul nu vrea să-și strice relațiile cu Moscova


  • ACP
  • Mar 4, 2022 09:42
  • 2525
Zelensky îl acuză pe premierul Israelului că NU susține suficient Ucraina și nici NU condamnă explicit invazia genocidară a Rusiei. Ierusalimul nu vrea să-și strice relațiile cu Moscova

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky l-a criticat, joi seară, pe premierul israelian Naftali Bennett pentru faptul că nu ar sprijini suficient Ucraina, ceea ce se adaugă nemulțumirii produse de faptul că atât premierul cât și președintele israelian Isaac Herzog au evitat să numească și să condamne explicit Rusia pentru sângeroasa invazie începută săptămâna trecută. 

”Am văzut o poză de pe Zidul Plângerii, cu oameni înveliți în steagul ucrainean. M-a impresionat și m-a emoționat. Vă mulțumesc pentru rugăciunile pentru Ucraina. Trebuie să spun sincer – avem o relație bună, dar totul este examinat în aceste momente tensionate. Am vorbit cu premierul israelian și nu am simțit că este învelit în steagul ucrainean”, a spus președintele Zelensky. 

Chiar daca un număr mare de cetățeni israelieni și-au arătat și își arată susținerea pentru Ucraina, iar statul Israel a arătat că dorește să susțină substanțial cu ajutoare materiale ucrainenii, este clar că exista o mare nemulțumire a lui Zelensky față de conducerea țării cu care are o relație specială, el însuși având origine evreiasca și rude ucise în Holocaust. 

Premierul Bennett explică reținerea sa de a condamna explicit Rusia prin faptul că, spune el, „diferiții actori” vor ca Israelul să fie un broker neutru între Rusia și Ucraina. Prim-ministrul își prezinta poziția ca fiind echilibrată și neagă că Occidentul este nemulțumit de refuzul Ierusalimului de a oferi sprijin deplin Kievului, deși unii oficiali occidentali și-au exprimat exasperarea față de încercările Ierusalimului de a echilibra sprijinul său pentru Ucraina cu dorința de a nu strica relația sa cu Moscova. 

Într-un interviu difuzat joi pentru Channel 13, Bennett a declarat că descrierea de către mass-media a furiei larg răspândite față de Israel și față de actul său de echilibru au fost „incorecte”. 

„De fapt, există un avantaj în asta și diverși actori ne vor într-o poziție în care să putem gestiona un dialog cu toată lumea”, a explicat premierul Bennett, care a mai spus și că „vom ajuta ucrainenii cu orice au nevoie, indiferent ce ar fi” – sursa AICI

Se pare că Israelul a ales să trateze cu mănuși Rusia, deoarece aceasta joacă un rol important atât în relația cu Siria, unde armata rusă deține poziții strategice importante, cât și în relația cu Iranul, care reprezintă o amenințare imensă la adresa israelienilor de când s-a apropiat periculos de mult de realizarea armei nucleare.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.