MIZA și adevăratele obiective ale mega-convoiului rusesc care se tot apropie de Kiev cu viteza melcului. Potemkiniada maschează avansul trupelor Rusiei către Odessa și vizează concentrarea armatei ucrainene în zona Kievului. Dacă și când se va declanșa, bătălia pentru Kiev se prefigurează extrem de sângeroasă


MIZA și adevăratele obiective ale mega-convoiului rusesc care se tot apropie de Kiev cu viteza melcului. Potemkiniada maschează avansul trupelor Rusiei către Odessa și vizează concentrarea armatei ucrainene în zona Kievului. Dacă și când se va declanșa, bătălia pentru Kiev se prefigurează extrem de sângeroasă

Blitzkriegul lui Putin a eșuat umilitor, cu toate că, teoretic, Rusia agresoare activează acum pe cel mai ”comod” front pentru ea: Kremlinul consideră Ucraina un fel de Rusie sau, în cel mai bun caz, curtea ei din spate, și totuși nu e capabilă să tranșeze un război început chiar de ea în imediata proximitate a propriilor granițe. Ceea ce este rușinos de-a dreptul și detonează în văzul planetei propaganda mincinoasă ce repeta obsesiv că armata rusă ar fi foarte competentă și foarte dotată. Basme rusești pentru adormit și speriat. 

După o săptămână întreagă de ofensive furibunde (soldate cu pierderi semnificative în morți și prizonieri, dar și în tancuri, diverse blindate și avioane), rușii au reușit, cu chiu, cu vai, să cucerească un singur oraș mare: Kherson. 

Căderea Khersonului prefigurează avansul trupelor ruse către Odessa, iar asaltul concentrat asupra Mariupolului va permite joncțiunea efectivelor ruse din Crimeea cu cele din regiunea Donețk.  

Într-o analiză postată pe Facebook, istoricul și jurnalistul George Damian explică și care e, cel mai probabil, rolul mega-coloanei ruse care se tot îndreaptă cu viteza melcului spre Kiev, deja de două zile, din componența acestuia făcând parte și multe hârburi absolute ce par împrumutate de la vreun circ ambulant: 

”Mega-coloana rusă din preajma Kievului pare să aibă rolul de a bloca cât mai multe trupe ucrainene în capitală în timp ce rușii își intensifică asaltul asupra celorlalte obiective majore. Luptele din Harkiv sunt deosebit de intense și până acum ucrainenii nu cedează. Dacă și când se va declanșa bătălia pentru Kiev se prefigurează a fi deosebit de sângeroasă. O altă schimbare de abordare a rușilor este mutarea către un război de uzură, în care contează resursele și rezervele”.

Podul.ro vă prezintă în integralitate analiza lui George Damian: 

”Blitzkriegul eșuat al lui Putin. A șaptea zi de lupte în Ucraina:

1. Războiul din Ucraina durează de o săptămână, iar rușii au reușit să cucerească un singur oraș mare, respectiv Kherson. Ucrainenii au ales să poarte luptele în preajma și în interiorul orașelor, să folosească drept camuflaj „jungla urbană”. Rușii și-au modificat abordarea și nu mai forțează toate obiectivele concomitent, ci unul câte unul. În sud a început asaltul asupra orașului Mariupol care va permite joncțiunea trupelor ruse din Crimeea cu forțele din regiunea separatistă Donețk. Căderea Khersonului anunță avansul trupelor ruse către Odessa, deși încă nu au apărut știri despre asta. O altă modificare în abordarea rușilor este intensificarea bombardamentelor asupra orașelor, în primele zile ale campaniei loviturile de rachete și artilerie nu erau așa multe, de câteva zile conservarea infrastructurii și selectarea atentă a țintelor nu mai pare să fie o preocupare pentru ruși.

2. Ucrainenii au ales cum ziceam să ducă luptele în preajma și în interiorul orașelor. Asta vine cu un cost ridicat și pierderi de vieți ale civililor, numărul victimelor urmând să crească în paralel cu intensificarea atacurilor rusești. Cum rușii au început să lovească și obiective de infrastructură este de așteptat ca viața din orașele asediate să devină din ce în ce mai dificilă. O chestiune pe care nu am văzut-o discutată este statutul civililor din Ucraina în acest război. Convențiile internaționale definesc civilii în zonele de război într-o formă de genul „este civil cel care nu este combatant”, iar prin combatant se înțelege orice persoană înarmată. În condițiile acestea înarmarea civililor din Kiev și alte orașe îi transformă în ținte legitime.

3. Mega-coloana rusă din preajma Kievului pare să aibă rolul de a bloca cât mai multe trupe ucrainene în capitală în timp ce rușii își intensifică asaltul asupra celorlalte obiective majore. Luptele din Harkiv sunt deosebit de intense și până acum ucrainenii nu cedează. Dacă și când se va declanșa bătălia pentru Kiev se prefigurează a fi deosebit de sângeroasă. O altă schimbare de abordare a rușilor este mutarea către un război de uzură, în care contează resursele și rezervele.

4. Azi este anunțată o nouă rundă de negocieri ruso-ucrainene în Belarus, după ce ieri ucrainenii nu s-au prezentat. Se pare că rușii mențin un set de cereri care sunt imposibil de acceptat pentru ucraineni.

5. Spuneam aici că opoziția internațională masivă față de invazia rusă din Ucraina face foarte dificil de înțeles modelul diplomatic ce va fi ales la încheierea luptelor. Mai mult: rușii au început să se confrunte cu rezistența civililor din orașele cucerite, au apărut proteste ale populației, iar autoritățile locale refuză să colaboreze cu armata de ocupație. Rămâne de văzut dacă și cum rezistența pașnică se va transforma în rezistență armată. Rușii încep să preia controlul asupra regiunilor pe care le vizau, mai ales în sud, însă rămâne de văzut cum și dacă vor putea menține controlul și administra aceste regiuni”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.