Mai mulți jurnaliști și experți în Rusia spun că Putin nu va da înapoi indiferent de sancțiuni. „Preferă să radă Ucraina de pe fața pământului decât s-o lase Vestului” / Va utiliza Putin arme nucleare? „Da, este capabil s-o facă!”


Mai mulți jurnaliști și experți în Rusia spun că Putin nu va da înapoi indiferent de sancțiuni. „Preferă să radă Ucraina de pe fața pământului decât s-o lase Vestului” / Va utiliza Putin arme nucleare? „Da, este capabil s-o facă!”

Specialistul BBC pe probleme de Securitate, Frank Gardner, apreciază, într-o analiză, că evoluția războiului din Ucraina indică limpede că Vladimir Putin mai degrabă ar rade Ucraina de pe fața pământului  decât s-o lase în zona de influență a Vestului. 

Rușii au venit la război cu unele din cele mai proaste arme ale lor, s-au umplut de penibil, dar asta nu înseamnă că a doua fază a invaziei nu va fi teribilă, apreciază Gardner.

„Cea mai dificilă misiune a Vestului este echilibrarea balanței sancțiunilor în raport cu faptele îngrozitoare ale lui Putin, dar să nu-l aduci totuși în punctul în care chiar să nu mai aibă nimic de pierdut și să comită ceva cu adevărat catastrofic”, mai spune Gardner care consideră că dictatorul rus nu are în anturajul său de încredere pe cineva capabil să-l tempereze. 

Specialistul BBC mai cred că Putin și-a petrecut cei doi ani de pandemie plănuind acest atac împreună cu cei mai apropiați consilieri. „Putin are toată puterea concentrată în mâinile sale. Nimeni nu are curaj să-l contrazică”, consideră Frank Gardner. (mai multe detalii AICI)

Publicația Politico a chestionat una dintre cele mai autorizate voci americane în ce privește Rusia despre posibilitatea ca Putin să folosească arme nucleare. 

Este vorba despre Fiona Hill, doctor în Rusia și istorie modernă la Harvard, care a ocupat funcții importante în echipele de consiliere pe probleme europene și ruse ale președinților americani George W Bush, Barack Obama și Donald Trump. În interviul pentru Politico, Hill a răspuns fără ezitare că „da, ar fi capabil s-o facă”. 

Pentru întreaga suflare, invadarea Ucrainei de către Rusia (și declanșarea de către Putin a celui mai important atac terestru de la cel de-Al Doilea Război Mondial) a reprezentat un șir lung de momente în care trecerea la nivelul următor al agresiunii părea imposibilă. Cei mai mulți opinau că „nu, Putin nu poate să facă asta” și fiecare etapă a războiului a fost depășită de agresorul rus sub privirile uluite ale omenirii. În contextul în care cele mai recente orori comise de Putin sunt amenințarea cu arme nucleare și bombardarea a numeroase ținte civile din Ucraina, întrebarea care frământă omenirea este dacă Putin chiar ar fi capabil să declanșeze un război nuclear.

Răspunsul Fionei Hill pentru Politico:  

„Te gândești adesea că ’nu, n-ar face asta, nu-i așa? ’. Ei bine, ba da, ar face-o. Și vrea ca noi să știm asta, bineînțeles. Nu înseamnă că trebuie să fim intimidați sau speriați. Trebuie însă doar să fim pregătiți pentru ce este mai rău și să ne punem la punct strategiile de contracarare.

Treaba cu Putin stă în felul următor: dacă are un instrument la îndemână, îl va folosi. De ce să-l aibă dacă nu-l folosește? De fapt, deja a folosit un soi de arme nucleare. Agenții ruși l-au otrăvit pe Aleksandr Litvinenko cu polonium radioactiv și l-au transformat într-o bombă umană care contamina cu poloniu toate locurile prin care trecea la Londra. A avut parte de o moarte îngrozitoare, în chinuri teribile.

O altă armă folosită de ruși a fost agentul neurotoxic noviciok. L-au utilizat cel mai probabil de mai mlte ori, dar sigur în cel puțin două cazuri: o data în Salisbury, Anglia, unde a fost pus pe clanța ușii lui Serghei Skripal și a fiicei acestuia, Iulia, care, din fericire, nu au murit. Dar arma chimică a rușilor a contaminat orașul și oricine a venit în contact cu ea s-a îmbolnăvit. Au ucis o femeie nevinovată, Dawn Sturgess, victimă colaterală, pentru că asasinii au depozitat noviciok-ul într-o sticluță de parfum care a fost găsită de partenerul victimei într-o cutie pentru donații. În acel flacon de parfum se afla suficient agent neurotoxic pentru a ucide mii de oameni A doua oară l-au folosit împotriva lui Aleksei Navalnîi”. 

Fiona Hill apreciază că situația de acum cu invadarea Ucrainei este similară cu expansionismul Germaniei naziste din zorii celui de-Al Doilea Război Mondial, apreciind că este nevoie de un răspuns internațional fără fisură, nu doar de al țărilor NATO.

„Nu spun că asta înseamnă un răspuns militari internațional, dar respingerea acțiunilor lui Putin trebuie să fie internațională. Trebuie să ne gândim mai întâi la ce face Putin și care este natura răului cu care avem de-a face. Oamenii nu vor să vorbească despre Adolf Hitler și WW2, dar eu am s-o fac. Firește, elementul major al WW2, care este copleșitor, este Holocaustul, decimarea populației evreiești și a romilor.

Însă trebuie să ne concentrăm mai ales pe expansionismul teritorial al Germaniei și pe ce a făcut Germania lui Hitler în acea perioadă: Anschluss sau anexarea Austriei, pe motiv că acolo erau vorbitori de limbă germane (martie 1938). Invadarea Poloniei. Tratatul cu URSS, pactul Molotov-Ribbentrop (23 august 1939), care a permis și Uniunii Sovietice să ia bucăți din Polonia, dar care a fost, de fapt, un preludiu al Operațiunii Barbarossa, invadarea URSS de către Germania. Invadarea Franței și a tuturor țărilor din jurul Germaniei, inclusiv a Danemarcei și apoi a Norvegiei. Germania se angajaze într-o expandare explozivă a teritoriilor sale. URSS a rispostat în cele din urmă. Chiar familia lui Putin a suferit în timpul asedierii Leningradului (Sankt Petersburg) de către naziști și totuși, astăzi, Putin face fix același lucru. (…) Se folosește de contextul de nemulțumire al unor minorități aflate sub protecția Rusiei. Ba mai mult, dă vina pe alții pentru cele întâmplate și chiar reușește să ne facă să ne învinovățim”.

Interviul poate fi citit integral AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.