Războiul-fulger al Rusiei se transformă într-un război de durată. Adevărata MIZĂ: supraviețuirea lui Putin și a celorlalți criminali de la Kremlin. Adevărata problemă: o eventuală victorie a Rusiei NU poate fi transformată într-o soluție diplomatică


Războiul-fulger al Rusiei se transformă într-un război de durată. Adevărata MIZĂ: supraviețuirea lui Putin și a celorlalți criminali de la Kremlin. Adevărata problemă: o eventuală victorie a Rusiei NU poate fi transformată într-o soluție diplomatică

Invazia rusească a Ucrainei se transformă într-un război de lungă durată, în condițiile în care Kremlinul e impotent militar și nu e în stare să-și atingă obiectivele armate și politice (impunerea unei noi puteri) nici după zilele a cincea și a șasea. O conflagrație de lungă durată presupune însă resurse cu nemiluita, ceea ce Rusia (aruncată în aer din punct de vedere economic, financiar, social și diplomatic) nu prea are. 

E indubitabil: Putin și ceilalți criminali de la Kremlin consideră controlul Ucrainei o chestiune de supraviețuire și sunt dispuși la orice pentru a readuce Ucraina sub cizma Moscovei. 

În acest moment Ucraina a câștigat net războiul de imagine, coalizând de partea sa întregul sprijin occidental. Ceea ce înseamnă că o eventuală victorie (din ce în ce mai problematică și mai îndepărtată) a Rusiei nici măcar nu ar putea fi transformată într-o soluție diplomatică, fiind cât se poate de clar că actele lui Putin nu vor fi recunoscute de comunitatea internațională. Prin declanșarea operațiunilor către Odesa, războiul rusesc se apropie de granițele României

Podul.ro vă prezintă în integralitate analiza istoricului și jurnalistului George Damian (preluată de pe pagina sa de Facebook) privitoare la actuala situație de pe fronturile ucrainene, dar și despre cele mai previzibile degenerări ale acestora: 

”Rusia intensifică ofensiva din Ucraina: războiul se prelungește. Zilele a cincea și a șasea în războiul din Ucraina:

1. Primele negocieri dintre Ucraina și Rusia nu au dus la nici un rezultat. De principiu Rusia a rămas la solicitarea ca Ucraina să ofere garanții pentru demilitarizare și neutralitate. Negocierile se vor relua azi. Pe scurt: nici una dintre părți nu este dispusă să cedeze, nu se prefigurează condițiile necesare pentru încetarea luptelor.

2. Rusia și-a intensificat atacurile pe fronturile de sud și de est – direcțiile Kherson și Mariupol în sud, Harkiv în est. Trupele ruse au reușit să intre pe 1 martie în Kherson după 6 zile de lupte, dar se pare că încă nu controlează în totalitate orașul. La Mariupol se prefigurează încercuirea orașului și declanșarea ofensivei pentru capturarea sa. Ca imagine de ansamblu cele mai mari succese ale armatei ruse au fost înregistrate pe frontul de sud. (P.S. Victoria rusă de la Kherson semnalează declanșarea ofensivei către Odessa – luptele se apropie de granița României). În est ofensiva rusă stagnează la Harkiv unde se duc lupte intense pentru controlul orașului.

3. La Kiev rușii realizează o concentrare masivă de trupe în pregătirea unei ofensive decisive. Luptele de până acum de la Kiev par să fi fost mai degrabă angajamente pentru evaluarea forței adversarului și conturarea unui plan de atac, rușii nu au declanșat operațiunea al cărui scop final să fie capturarea orașului.

4. Planul rus de invazie pare să fi suferit modificări. Inițial impresia este că rușii credeau că vor repeta performanța din Crimeea din 2014, simpla apariție a trupelor ruse să provoace dizolvarea rezistenței ucrainene. Cum ucrainenii au dovedit că vor să lupte de data aceasta, rușii au fost siliți să-și intensifice eforturile. 

Se prefigurează un război de lungă durată, semnalele de la Moscova confirmă acest fapt. Actuala conducere a Rusiei consideră controlul asupra Ucrainei o chestiune de supraviețuire și pare să fie dispusă la orice pentru a readuce Ucraina în sfera de influență a Moscovei. Într-un război de lungă durată încep să conteze resursele, rezervele aflate la dispoziție și mobilizarea internațională.

5. În acest moment Ucraina a câștigat net războiul de imagine și a reușit să coalizeze de partea sa întregul sprijin occidental. În acest moment o eventuală (și din ce în ce mai greu de obținut) victorie militară a Rusiei va fi extrem de dificil de transformat într-o soluție diplomatică. Pare aproape imposibil ca Rusia să-și poată fructifica diplomatic eventualele câștiguri militare.

6. O întrebare teoretică și retorică: putem spune că Ucraina practică un război hibrid?

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.