Invazia rusească din Ucraina a determinat o serie de politicieni americani, experți și lideri ai lumii libere să pună la îndoială sănătatea mintală a președintelui Rusiei, Vladimir Putin, informează Fox News.
Condoleezza Rice, secretar de stat pe perioada administrației președintelui american George W. Bush, a catalogat comportamentul recent al autocratului Putin drept instabil, fluctuant.
"L-am întâlnit de multe ori, dar acum e un Putin diferit", a zis duminică Condoleezza Rice.
"A fost întotdeauna calculat și rece, dar acum e diferit. Pare instabil. De asemenea, am constatat o redare delirantă a istoriei", a completat aceasta.
Fostul director al Serviciului de Informații Naționale Jim Clapper a întărit cele afirmate de Condoleezza Rice cu privire la autocratul Putin, care a devenit din ce în ce mai frustrat din cauza eșecului său de a învinge cu rapiditate forțele ucrainene.
"Personal cred că este dezorientat. Îmi fac griji pentru acuitatea și echilibrul său", a spus Clapper duminică la CNN.
Preocupările legate de sănătatea mintală șubredă a lui Putin sunt deosebit de relevante, având în vedere că el are degetul pe declanșatorul nuclear, a adăugat Clapper.
Înalți oficiali ai serviciilor de informații care îl cunosc pe Putin de zeci de ani au declarat pentru Fox News că acesta a stat izolat luni de zile în complexul său prezidențial, interacționând doar cu un mic grup de consilieri și prieteni.
Un înalt oficial al securității naționale sub președintele Donald Trump, care a cerut anonimatul, a declarat că atunci când Putin s-a întâlnit cu președintele francez Emmanuel Macron la începutul acestei luni, el părea "paranoic" și "nu dorea să asculte rațiunea".
În timpul întâlnirii de la Moscova, cei doi s-au așezat la o masă de marmură absurd de lungă, iar Macron încerca să-l convingă pe Putin să retragă trupele. După tentativa eșuată de a-l convinge, Macron l-a descris în privat pe Putin ca fiind "mai rigid, mai izolat și fundamental pierdut într-un fel de derivă ideologică și de securitate", a transmis un înalt oficial francez.
De asemenea, președintele ceh Milos Zeman, aliat multă vreme cu Putin, și-a catalogat omologul rus drept "nebun", asta după ce Kremlinul a demarat o invazie rusească la scară largă în Ucraina.
Pe de altă parte, Rebekah Koffler, fost ofițer de informații DIA și autoarea cărții "Putin’s Playbook: Russia’s Secret Plan to Defeat America", a declarat pentru Fox News că Putin nu este nebun.
"Cu siguranță Putin nu e nebun. Această dezbatere în care e catalogat nebun arată că nu-l luăm în serios și nu avem capacitatea de a-l înțelege", a zis Koffler.
"Putin nu este delirant, nu prezintă anomalii mentale", a completat aceasta.
"Putin este un lider autocratic tipic Rusiei, cu sânge rece, care-și asumă riscuri într-un mod foarte calculat. Pur și simplu execută un plan pe care l-a pus la punct de 20 de ani", a mai precizat aceasta.
Koffler a mai zis că a spune despre Putin că e nebun reprezintă o mușamalizare pentru eșecul SUA de a înțelege ambițiile sau psihologia autocratului rus.
Nu în cele din urmă, Politico notează că există posibilitatea ca Putin să repună în practică așa-zisa "teorie a nebunului" a lui Richard Nixon, prin care președintele de atunci al SUA a încercat să-i facă pe nord-vietnamezi să creadă că este gata să apese butonul nuclear, în speranța de a-i speria la masa negocierilor.
Adevăr sau cacealma, avertismentul nuclear al lui Putin a pus capăt unei săptămâni de comportament din ce în ce mai patologic al veteranului lider de la Kremlin, trecând abrupt de la aparenta deschidere către negocieri la o invazie la scară largă a Ucrainei pe patru fronturi, amenințând în același timp întreaga lume cu distrugerea în masă.