Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit luni dimineața la telefon cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, care la îmbărbătat și la asigurat că poartă în rugăciune poporul Ucrainei.
Patriarhul Bartolomeu a luptat anii trecuți pentru a scoate Biserica Ortodoxă a Ucrainei de sub cizma Bisericii Ruse, reușind să obțină autocefalia acesteia spre furia Moscovei, care a dat la rândul ei lovituri grele Patriarhiei Ecumenice, una dintre acestea fiind înființarea unei așa-zise mitropolii ruse a Africii, care ar vrea să înlocuiască Patriarhia Alexandriei și întregii Africi, aceasta fiind legată spiritual și ombilical de Patriarhia Ecumenică.
După apelul telefonic, președintele Zelenski a scris pe Twitter:
„Vă mulțumesc pentru conversația caldă, Preasfinția Voastră #Bartholomew. Cuvintele dumneavoastră sunt că niște mâini care ne ridica în această perioadă dificilă. Ucrainenii simt sprijinul spiritual și puterea rugăciunilor voastre. Sperăm la pace cât mai curând”.
Bartolomeu I (conducătorul Patriarhiei ortodoxe grecești din Constantinopol și liderul spiritual al creștinilor ortodocși din întreaga lume) a emis recent o declarație în care a cerut Rusiei încetarea războiului și a oricăror acte de violență în Ucraina.
„O tragică catastrofă umanitară se desfășoară în Ucraina. Un război care, ca orice război, este o situație abominabilă și condamnabilă. Este dominația iraționalității asupra rațiunii, a urii asupra iubirii, a întunericului asupra luminii. moartea peste viața. Chemăm, și din această poziție, o altă biserică pentru a pune capăt războiului acum! Pentru a opri imediat orice act de violență, orice răspândește durere și moarte. Lăsăți rațiunea să prevaleze, iubirea față de semeni, reconcilierea și solidaritatea, lumina lui Înviat, darul vieții”, a spus Patriarhul în predica sa de duminică, de la Sfânta Liturghie, în fața creștinilor care cunosc bine poziția Patriarhului față de sălbăticia imperialismului Kremlinului.
Patriarhia Ecumenica are o lungă experiență a rezistenței împotriva Patriarhiei Moscovei, total subordonată Kremlinului, care a dorit și dorește ca întreagă Ortodoxie să-i recunoască primatul și pretenția de A Treia Romă, iar acesta experiență face ca, pe lângă dragostea și compasiunea față de creștinii din Ucraina care suferă acum din cauza războiului, să existe o solidaritate specială față de frații ucraineni care se confruntă cu atacurile armatei ruse.