După a patra zi de lupte în Ucraina, Putin și Rusia nu și-au atins nici obiectivele militare (Kievul și celelalte mari orașe rămân sub control ucrainean), nici pe cele politice (intenția de schimba puterea cu armele).
Asta în condițiile în care pierderile Rusiei în morți, prizonieri și tehnică militară sunt de-a dreptul rușinoase, cu atât mai mult cu cât propaganda moscovită și idioții ei utili prezentau armata rusă drept o măreață forță a planetei, fapt care, vedem cu toții, n-are nici cea mai mică legătură cu realitățile fronturilor deschise în Ucraina.
După numai 3 zile de umilințe și înfrângeri usturătoare, Putin a scos din dulap ”strategia” lui Hrușciov, care când se speria de inamici, începea să urle că aruncă nucleare și atomice peste toată lumea. Și în preludiul invaziei, Putin le-a sugerat occidentalilor că îi va ataca nuclear dacă vor decide o intervenție militară în ajutorul Ucrainei.
Pe de-o parte, asta arată ceea ce oricum era cunoscut de mult, anume că Rusia e total incapabilă să poarte un război convențional o perioadă mai lungă, iar pe de altă parte, arată că, forțat de propria-i impotență, Putin încearcă o dezescaladare prin ”escaladare” – pune pe tapet o amenințare apocaliptică, doar pentru a speria și a câștiga o gură de aer, în condițiile în care Rusia și-a început, abrupt, dezastrul economic, având imaginea mai zdrențe ca niciodată. Oare nu mai bine rămâne Putin doar la stadiul amenințării, fără a mai și arăta întregii planete cât de slabă și incapabilă este în fapt Rusia, pe toate planurile?
De notat că Rusia pățește toate astea pe probabil cel mai ”comod” și mai cunoscut front pe care ar putea activa, Ucraina fiind considerată de Kremlin o Rusie, sau o ”curte din spate” a acesteia. Ei bine, Putin și armata rusă se fac de râs și își certifică impotențele tocmai într-un astfel de război, lângă casă.
În cele ce urmează, Podul.ro vă prezintă analiza istoricului și jurnalistului George Damian privind desfășurătorul zilei a patra de luptă în Ucraina:
Amenințarea nucleară și primele negocieri. Cum s-a desfășurat a patra zi de lupte în Ucraina:
1. Putin a ordonat activarea forțelor nucleare ale Rusiei în a patra zi de lupte. Nu este prima dată când face asta: Putin a mai amenințat voalat cu lovituri nucleare în discursul dinaintea invaziei, când a avertizat că orice amestec extern va fi întâmpinat cu ceva ce nu s-a mai văzut (ceva de genul, nu am căutat citatul exact). Există în orice moment posibilitatea ca Putin să folosească explicit acest șantaj: dacă nu primesc ce vreau în Ucraina dau drumul la rachetele nucleare. Nu e clar împotriva cui și dacă lumea occidentală este dispusă să-și asume așa ceva.
2. Ofensiva terestră rusă în Ucraina stagnează în continuare. În sud se pare că a fost încercuit orașul Kherson și se pregătește atacul pentru capturarea lui. Tot în sud, după ce au cucerit Berdiansk forțele ruse s-au apropiat de Mariupol, care de asemenea se pregătește să facă față unui asalt rus. În este s-au dus lupte grele în orașul Harkiv, se pare că aici a fost principalul teatru de operații al zilei de duminică, însă rușii nu au reușit să captureze orașul. La Kiev luptele au continuat la periferia orașului.
3. Moscova și Kievul s-au pus de acord asupra unor negocieri în Belarus, președintele Zelensky a declarat că nu se așteaptă la mari rezultate de la aceste negocieri. Nu-mi este clar dacă delegațiile Kievului și Moscovei s-au întâlnit și nu am văzut nici un anunț privind rezultatul negocierilor. În funcție de solicitările fiecărei părți vom vedea oarecum încotro se îndreaptă lucrurile.
4. Sancțiunile anunțate de țările occidentale au stârnit neliniște în Rusia, s-au format cozi la bancomate și toată lumea încearcă să obțină bani numerar de teamă că excluderea Rusiei din SWIFT va bloca operațiunile electronice. Urmează să vedem în cursul zilei de azi primele efecte ale sancțiunilor occidentale asupra rublei.
5. Nu trebuie uitat faptul că ambele părți implicate în conflict se folosesc masiv de dezinformare. Știrile de la Moscova sunt practic ignorate de toată lumea, mai ales cele care se referă la desfășurarea conflictului, sunt luate în seamă doar anunțurile de natură politică. Ceea ce cunoaștem despre desfășurarea luptelor provine în proporție covârșitoare din surse ucrainene. În cazul celor 13 polițiști de frontieră de pe Insula Șerpilor, ziarul britanic The Guardian a obținut o confirmare dintr-o sursă ucraineană că ar putea fi în viață.