Putin a pariat greșit. Mai izolată ca niciodată, Rusia își așteaptă dezastrul


Putin a pariat greșit. Mai izolată ca niciodată, Rusia își așteaptă dezastrul

Sunt mai bine de 48 de ore de când Rusia a atacat Ucraina din Nord cu direcția Kiev, din Est pe directia Harkov și Mariupol din Sud, din Crimeea, pe directia Herson-Nikolaev- Odesa pentru a face joncțiune cu Transnistria. 

Armata Ucrainei, consiliată de NATO și echipată de Occident, rezistă și luptă pentru fiecare palmă de pământ, iar Rusia are pierderi grele în tehnică militară: avioane, elicoptere și blindate. 

Zelenski e în Kiev și nu vrea să se retragă, cu administrația lui, nici în Polonia, UK sau să fie evacuat de SUA. Primarul Kievului, boxerul Kliciko și fratele lui, se luptă pe străzi alături de soldați și voluntari, inclusiv fostul președinte Poroșenko e cu AK-47 în mână. 

Putin a pariat greșit, atacul lui a fost aproape oprit, iar nervozitatea crește pentru că Rusia începe să fie izolată internațional, politic, economic și financiar. Se strânge lațul. Inițial, voia să schimbe regimul de la Kiev cu unul pro-rus astfel încât să obțină garanții și neutralitatea Ucrainei, însă acum trebuie să facă un exit cât mai rapid. În același timp, Lukașenko și Xi Jinping propun medierea, însă Zelenski îl dorește ca mediator pe PM Israelului, Naftali Bennett. 

Occidentul, chiar dacă Ungaria-Germania-Cipru (Italia și-a schimbat poziția) nu au adoptat excluderea Rusiei din SWIFT încă, au suspendat Rusia din Consiliul Europei, firme occidentale își opresc afacerile din Rusia, iar pentru prima oara Putin & Lavrov sunt supuși sancțiunilor financiare. Știm cu toți că Putin are o avere de miliarde prin interpuși, însă e un mesaj politic foarte serios: președintele și ministrul de Externe al unui stat sunt sancționați de comunitatea internațională.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.