Șocul știrilor despre războiul dus de armata rusă în Ucraina a fost amplificat de publicarea datelor despre militarii și civilii uciși în urma bombardamentelor ori a luptelor dintre forțele ucrainene și armata invadatoare.
Kievul a anunțat de la sfârșitul primei zile a invaziei - 24 februarie - că 137 de cetățeni ai Ucrainei au fost uciși și mai mult de 316 au fost răniți, apoi a fost menționat și un număr de militari ruși uciși în timpul luptelor. Președintele Volodymyr Zelensky a vorbit în fața presei și despre cei 13 militari uciși pe Insula Șerpilor, spunând că li se va acorda postum titlul de "Eroi ai Ucrainei" pentru faptul că au preferat lupta și moartea în locul predării.
Dacă din partea autorităților centrale ale Ucrainei informațiile au fost făcute publice atât pentru cetățenii ucraineni, cât și pentru întreaga lume, dinspre partea rusă nu există absolut niciun fel de date oficiale despre pierderile umane sau de orice alt fel. Și nici nu se poate altfel, explică publicația rusă Novye Izvestia, deoarece datele privind pierderile Ministerului Apărării sunt ținute la secret prin lege și nu pot fi dezvăluite nici măcar în cazul în care pierderile umane au apărut în timp de pace. Acest fapt se petrece deoarece un decret prezidențial din 2015 a modificat lista informațiilor clasificate drept secrete de stat care fusese aprobată de președintele Boris Elțîn în 1995, prin care se interzicea divulgarea de informații despre pierderile de personal în timp de război. Putin a adus modificări listei de informații clasificate drept secrete de stat, incluzând între acestea și datele care dezvăluie pierderile Ministerului rus al Apărării în timp de pace, în timpul operațiunilor speciale, publicarea acestor date atrăgând automat răspunderea penală.
Astfel, dacă până în 2015 informațiile despre pierderile suferite de personalul militar în timpul "operațiunilor speciale" puteau fi dezvăluite printr-o hotărâre judecătorească, odată cu modificarea adusă de Putin a fost impusă o interdicție totală asupra publicării acestora. Și mai straniu e că nici rudele apropiate ale militarilor decedați nu au dreptul să ceară Ministerului Apărării ori altor agenții de stat detalii despre împrejurările în care au murit cei dragi, trebuind să se mulțumească cu formula standard "Ucis la datorie".
Acest monopol informațional al statului poate funcționa numai pentru o perioadă limitată și doar în condițiile din Coreea de Nord. Dacă luptele vor continua pentru o perioadă mai lungă, Kremlinului îi va fi din ce în ce mai greu să înăbușe orice cuvânt despre numărul din ce în ce mai mare al militarilor ruși care vor muri în acest război absurd, așa cum o face acum. Iar faptul că insistă să înăbușe orice informație despre militarii săi morți oferă Ucrainei posibilitatea de a fi singura sursă care să ofere cetățenilor ruși informații despre pierderile umane suferite de armata unde au mulți părinții, soții, copiii, ceea ce ar trebui să-i lămurească încă o dată în plus de partea cărui rău au fost puși. (sursa: AICI)