Fostul consilier prezidențial Cristian Hrițuc avertizează vineri că în cazul în care Germania nu ia decizia de a susține în cadrul UE sancțiuni dure împotriva Rusiei pentru a o descuraja din a continua invazia din Ucraina, atunci va crește masiv euroscepticismul în rândul celor care susțin în prezent Uniunea Europeană.
Astfel, consultantul politic atrage atenția că cetățenii europeni trebuie să pună presiune pe decidenții din cadrul UE pentru a fi impuse cu celeritate sancțiuni împotriva Rusiei precum deconectarea de la SWIFT.
"Este vital pentru Ucraina ca sancțiunile economice să fie adoptate cât mai curând și să înceapă să își facă efectul. Ei pot rezista din punct de vedere militar o perioadă. Au nevoie ca Rusia să fie lovită de aceste sancțiuni să crească presiunea din interiorul Federației Ruse pe Putin.
Putin are nevoie să arate că vestul nu e unit, că sunt breșe, sperând să aibă o victorie cât mai rapidă în Ucraina.
Asta e paradigma la care s-a ajuns. Pentru noi, ca țară care are ca scut Ucraina în fața ei, e vital să păstrăm acest avantaj.
Informațiile că Germania, Italia, Cipru nu vor să achieseze la excluderea din SWIFT nu au apărut degeaba.
Nu mai comentăm jocul făcut de Merkel ani de zile, nu mai comentăm cine a ajuns în CA-urile companiilor de gaz. Asta e. N-ai cum să schimbi trecutul.
Este vital ca țările care conduc UE de facto, Germani și Franța, să facă front comun cu SUA și să adopte gradual toate sancțiunile gândite de Departamentul de Stat.
Așadar, ai un prieten pe afară, știi că poți pune presiune pe decidentul german, fă-o. Scrieți-le pe contul de facebook, faceți orice ar putea ajuta la mărirea presiunii. Acesta nu e un mesaj disperat, Ucraina rezistă încă bine, dar trebuie să facem o evaluare corectă: există multe fire între nemți și ruși, există multe interese comune, există prea multă corupție acolo și trebuie împiedicat sub orice formă un pas în spate al acestora.
Un pas în spate al UE nu va face altceva decât ca cei care susțin acum UE să devină cei mai eurosceptici, în special în țările de periferie a UE, care se vor învecina cu Federația Rusă.
Se va încuraja exact curentul propagat de Federația Rusă pe canalele de dezinformare: "marile puteri vă vând”, "nu e bine să vă puneți cu noi” etc.
Ce garanție pot avea românii, polonezii, lituanienii, estonienii, letonii dacă văd că Germania se codește și încearcă să își protejeze interesele. Ucrainienii mor, putem să renunțăm și noi la un pic de bunăstare, la satisfacerea unor interese pentru siguranță.
Așa că, front comun pentru sancțiuni! Da, graduale, dar sunt sigur că Departamentul de Stat are cea mai bună analiză cum și când trebuie introduse", scrie Cristian Hrițuc.