Rebecca Grant, analist de securitate națională, atrage atenția joi, într-o analiză pentru Fox News, că paradigma de securitate s-a schimbat complet pentru SUA în momentul în care președintele Rusiei, Vladimir Putin, a luat decizia de a invada la scară largă Ucraina. Astfel, aceasta atrage atenția că SUA, deși Ucraina nu face parte din NATO, trebuie să ofere o formă amplă de asistență militară pentru a-l opri pe Putin din obținerea unui succes. În caz contrar, Rebecca Grant avertizează că americanii nu se vor mai putea concentra pe disputa cu China comunistă, întrucât vor fi nevoiți să gestioneze securitatea Europei pentru o perioadă lungă de timp.
Redăm analiza completă a Rebeccăi Grant:
"America, literalmente, nu își poate permite să stea pe dinafară. Putin trebuie oprit acum!
Vă spun un mic secret murdar în legătură cu Ucraina. Pentru multă vreme, nimănui nu i-a păsat. Mulți factori de decizie de la Washington nu au considerat că Ucraina merită apărată. Ei spuneau că Ucraina nu reprezintă un interes strategic. Mă refer în special la liberalii Obama și Biden, dar și la mulți alții.
Toate acestea s-au schimbat miercuri noaptea.
Putin este mult, mult mai nebun decât știau majoritatea americanilor. El a șocat lumea prin declanșarea unui război împotriva a 44 de milioane de oameni, populația Ucrainei. Scopul lui Putin este să distrugă Ucraina ca democrație în câteva ore, nu zile. Pentru a face acest lucru, Rusia va lovi comanda și controlul militar al Ucrainei, tocmai atunci când președintele Zelenski are nevoie să repoziționeze forțele ucrainene.
Du-te și sancționează fiecare activ rusesc și dă-i afară pe ruși din toate afacerile globale. Însă, Rusia va avea în continuare sprijin din partea Chinei, iar astfel sancțiunile nu-i vor afecta apetența de război lui Putin.
Rusia lui Putin este cu adevărat un pericol pentru America și aliații noștri din întreaga lume. Nu uitați că Putin controlează peste 6 mii de arme nucleare.
America, literalmente, nu își poate permite să stea pe dinafară. Putin trebuie oprit acum!
O Rusie triumfătoare în Ucraina va condamna America la ani, chiar decenii, de rearmare și pază a Europei, asta într-un moment în care trebuie să ne concentrăm asupra amenințărilor economice și militare ce vin din China. Armata Americii e deja suprasolicitată. Să privim în avans. O victorie totală a Rusiei în Ucraina pune în pericol țările baltice și chiar Polonia.
Din păcate, pentru Biden a fi comandant-șef nu este în zona acestuia de confort. Răspunsul militar al lui Biden a fost jalnic. Pariez că Putin a plănuit începerea invaziei în Ucraina odată cu căderea Kabulului. Biden nu a concediat pe nimeni după dezastrul din Afganistan, astfel Putin și-a dat seama că se va confrunta cu o administrație slabă.
Biden a avut la dispoziție săptămâni să pună în acțiune un plan de descurajare folosindu-se de declarații puternice și ample desfășurări militare. Din nou a eșuat.
Echipa Biden a ignorat cu cinism și faptul că președintele William J. Clinton a oferit Ucrainei garanții de securitate în 1994, când Kievul s-a dezarmat nuclear.
Pentru a fi precisă, amintesc că au existat o mulțime de indicii militare ale amenințării rusești, chiar înainte de masarea de trupe la granița cu Ucraina, care a început la sfârșitul anului 2021. SUA au urmărit Rusia construindu-și armata după 2014 și desfășurând ample exerciții militare. Președintele Șefilor de Stat Major, generalul Mark Milley, și-a reorientat strategia în ceea ce privește pregătirea pentru lupta împotriva Rusiei începând cu anul 2016, când era Șef de Stat Major al Armatei. Strategia din 2017 de securitate națională a președintelui Donald Trump, intitulată America First, a semnalat amenințarea reprezentată de Rusia. La fel și strategia de apărare publicată de secretarul Apărării James Mattis. Așadar, nu e ca și cum nu am știut.
Astăzi, nu este prea târziu ca SUA și NATO să ajute Ucraina să lupte împotriva Rusiei și să împiedice victoria lui Putin. Mai exact, SUA și NATO trebuie să ofere asistență militară Ucrainei. Ucraina are nevoie chiar acum de supravegherea aeronavelor de luptă, de urmărirea poziției forțelor ruse și de apărare cibernetică. Ucraina are nevoie de ajutor pentru a lovi tancurile și forțele de invazie rusești în timp ce coboară pe autostrăzi. Cu ajutor, Ucraina poate duce o luptă grea așa cum a făcut-o în 2014 și 2015. Amintiți-vă că războiul în curs al Rusiei din estul Ucrainei a provocat deja 14 mii de decese.
Dacă Biden nu oferă asistență rapidă, va avea loc o lungă și sângeroasă luptă, forțele rusești ocupând Ucraina.
Inerția Washingtonului poate reapărea. Deja discuția se îndreaptă doar către a sprijini rezistența Ucrainei în speranța că Putin va obosi. Dar asta e o speranță, nicidecum realitatea.
Nu mă înțelegeți greșit. Americanii trebuie să se gândească foarte atent în privința folosirii componentei militare. Nimeni, cu excepția lui Putin, nu a vrut acest război. Dar prioritățile strategice ale Americii s-au schimbat literalmente peste noapte și trebuie să ne confruntăm cu această realitate și să acționăm în conformitate cu ea".