Republica Moldova instaurează starea de urgență după atacul Rusiei asupra Ucrainei


Republica Moldova instaurează starea de urgență după atacul Rusiei asupra Ucrainei

Autoritățile guvernamentale ale Republicii Moldova au anunțat în această dimineață faptul că, în contextul deteriorării grave a situației de securitate din Ucraina din această noapte, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europe solicită cetățenilor Republicii Moldova să nu să se deplaseze în țara vecină, iar celor care se află temporar în Ucraina să părăsească teritoriul acestui stat imediat.

Totodată, MAEIE a dispus în regim de urgență evacuarea membrilor familiilor și personalului neesențial de la ambasada țării noastre la Kiev și consulatul de la Odesa. Echipa consulară este operațională şi acţionează în direcţia acordării asistenţei şi protecţiei consulare cetățenilor aflați pe teritoriul Ucrainei.

MAEIE recomandă, în context, verificarea cu regularitate a alertelor de călătorie emise de către minister, inclusiv pe canalul Telegram MAEI explică, sau contactarea Ambasadei Republicii Moldova la Kiev, Consulatul Republicii Moldova la Odesa sau Centrul de Apel al MAEIE.

Președintele Moldovei, Maia Sandu, a anunțat în urmă cu câteva minute faptul că a cerut Guvernului de la Chișinău să solicite Parlamentului decretarea stării de urgență.

Sandu a mai anunțat și convocarea Consiliului Suprem de Securitate, pentru analizarea situației create.

”Tot astăzi va fi convocată ședința Comitetului pentru situații Excepționale, pentru a întreprinde o serie de acțiuni necesare pentru gestionarea acestei crize”, a mai anunțat Maia Sandu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.