Ucraina solicită Turciei să închidă strâmtorile Bosfor și Dardanele pentru navele rusești. Erdogan se oferise în repetate rânduri să medieze conflictul ruso-ucrainean: motivele


Ucraina solicită Turciei să închidă strâmtorile Bosfor și Dardanele pentru navele rusești. Erdogan se oferise în repetate rânduri să medieze conflictul ruso-ucrainean: motivele

Ucraina a cerut Turciei să închidă strâmtorile Bosfor și Dardanele pentru a nu permite tranzitul navelor rusești. Totodată, Ucraina a transmis că dorește impunerea de sancțiuni împotriva Moscovei. Solicitările au fost formulate astăzi de ambasadorul Ucrainei la Ankara, asta după ce Rusia a lansat atacuri aeriene și terestre asupra vecinului său. 

Turcia, din postura de stat membru al NATO, s-a opus sancțiunilor față de Rusia, dar a catalogat drept inacceptabili pașii pe care Kremlinul i-a făcut împotriva Ucrainei. Conform unui pact din 1936, Ankara deține controlul asupra strâmtorilor și poate limita trecerea navelor militare pe timp de război sau dacă se simte amenințată. 

"Solicităm închiderea spațiului aerian, a strâmtorilor Bosfor și Dardanele. Am transmis cererea noastră părții turce. În același timp, dorim să se impună sancțiuni părții ruse", a declarat Vasyl Bodnar pe parcursul unei conferințe de presă pe care a susținut-o la Ankara. 

Miercuri, Bodnar a declarat pentru Reuters că Ucraina consideră prezența navelor de război rusești pe coastele Mării Negre, lângă Ucraina, drept o amenințare, iar astfel Kievul va cere Turciei să ia în considerare închiderea celor două strâmtori în cazul în care Moscova atacă. 

La începutul acestei luni, șase nave de război rusești și un submarin au tranzitat strâmtorile Dardanele și Bosfor până la Marea Neagră.

Întrebat despre prezența navelor de război rusești în apropierea granițelor cu Ucraina, Bodnar a declarat pentru Reuters într-un interviu că navele reprezintă "un mare pericol" pentru Kiev, adăugând că prezența navală rusească în Marea Neagră este "covârșitoare".

Conform Convenției de la Montreux, Turcia deține controlul asupra Bosforului și Dardanelelor și are puterea de a reglementa tranzitul navelor de război.

De asemenea, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan a declarat miercuri că țara sa are relații bune și cu Rusia și cu Ucraina, iar astfel nu poate abandona relațiile cu niciuna dintre ele. 

"Nu este posibil să abandonăm niciuna dintre aceste țări", a spus Erdogan și a cerut atât Ucrainei, cât și Rusiei să reia negocierile.

Erdogan i-a mai transmis omologului de la Kremlin că Turcia nu recunoaște independența teritoriilor separatiste ucrainene, Donețk și Lugansk, a căror independență a recunoscut-o Vladimir Putin pe 21 februarie. 

Pe parcursul unei discuții telefonice, Erdogan i-a transmis lui Vladimir Putin că un conflict militar în regiune nu va fi în beneficiul nimănui și și-a reiterat dorința de a participa la rezolvarea crizei. (sursa: AICI)

Amintim că Turcia s-a oferit încă din luna noiembrie să medieze conflictul ruso-ucrainean. 

Turcia este vecin maritim atât cu Ucraina, cât și cu Rusia și are relații bune cu ambele țări. În acest sens, Turcia a lansat un apel către cele 2 țări de a evita orice tip de conflict militar și a avertizat Rusia că o invazie militară în Ucraina ar fi o abordare nechibzuită. (sursa: AICI)

Pe de altă parte, un obstacol care ar fi putut sta în calea unei medieri cu succes a conflictului ruso-ucrainean a constat în faptul că turcii livrează în continuare drone performante de luptă Ucrainei, drone folosite deja împotriva separatiștilor ruși aflați pe teritoriile ocupate de Kremlin. Mai mult, în septembrie 2021, producătorul turc de drone Bayraktar a semnat un acord pentru construirea unei fabrici de producție TB2 în apropierea capitalei Ucrainei, iar în decembrie 2021, oficialii ucraineni au declarat că vor produce drona Anka în colaborare cu Turkish Aerospace Industries, motorul urmând a fi produs de Ucraina.

În același timp, Turcia coordonează alături de Rusia patrule militare în Siria.

"Turcia nu vrea să fie pusă în situația de a alege între Rusia și Ucraina, întrucât colaborează cu Rusia în alte teatre de operațiuni, în particular în Siria, unde se bazează pe partea rusă pentru ca situația să nu escaladeze, să fie ținută sub control", a zis Sinan Ulgen, un fost diplomat turc.

De asemenea, Turcia se mai confruntă cu un impediment, de natură economică, întrucât milioanele de turiști ruși sprijină vădit economia turcă și, mai mult decât atât, Ankara se bazează foarte mult pe gazele furnizate de ruși.

Însă, Turcia are nevoie și de Ucraina, întrucât există o relație în continuă dezvoltare în ceea ce privește industria de apărare.

Un alt detaliu important de menționat în legătură cu relația ruso-turcă este reprezentat de faptul că Turcia nu a vrut să aplice Moscovei sancțiunile decise de SUA și Uniunea Europeană după anexarea ilegală a Crimeei. Însă, Ankara a recunoscut că anexarea Crimeei a avut un caracter ilegal.

Sinan Ulgen puncta că această politică contradictorie a Turciei în raport cu Rusia va trebui să înceteze în cazul în care izbucnește un conflict care implică NATO. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.