Europa, cu degetul pe trăgaci! Sancțiunile UE vizează cercul de apropiați ai lui Putin


Europa, cu degetul pe trăgaci! Sancțiunile UE vizează cercul de apropiați ai lui Putin

Uniunea Europeană a luat miercuri, în vizor, pe cercul de apropiați ai lui Vladimir Putin, pregătind un pachet dedicat de sancțiuni care i-ar vizat pe ministrul rus al Apărării și pe alte figuri importante, ca pedeapsă pentru invazia Moscovei în estul Ucrainei.

La mai puțin de 48 de ore după ce președintele rus a trimis trupe în regiunea Donbass a Ucrainei, ulterior recunoașterii celor două republici separatiste, UE a aprobat în mod oficial o serie de sancțiuni menite să lovească armata Moscovei, finanțele Rusiei și aripa de propagandă a Kremlinului.

Pe lista celor care vor suferi sancțiuni europene se află comandanți militari de top din forțele maritime, aeriene și terestre ale Rusiei, în frunte cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu. Lista conține, de asemenea, doi prezentatori de televiziune, care promovează permanent viziunea și interesele Kremlinului, precum și pe purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, Maria Zakharova, care răspândește într-un registrul cvasi propagandistic mesajele Moscovei în străinătate.

Lista cuprinde, de asemenea, o serie de directori din domeniul bancar care au contribuit la executarea absorbției economice a Crimeei anexate ilegal din Ucraina în 2014, precum și mai multe bănci. Un alt nume important este Yevgeny Prigozhin, un om de afaceri apropiat lui Putin care controlează Grupul fascist paramilitar Wagner, adică forța militară privată creată de Dmitri Utkin, ex-colonel GRU apologet al nazismului, decorat de Putin pentru servicii aduse Patriei ruse. 

Celor sancționați li se va interzice intrarea în UE și li se vor îngheța activele europene, deoarece băncile nu vor mai putea primi fonduri de la companiile din blocul comunitar.

Măsurile adoptate sunt sunt în concordanță cu sancțiunile venite din Marea Britanie și SUA, care vizează în mod similar pe cei care au facilitat acțiunea militară a Rusiei în estul Ucrainei.

Acțiunile Moscovei sunt „ilegale și inacceptabile”, a declarat Josep Borrell, principalul diplomat al UE, într-un comunicat. „Rusia încalcă dreptul internațional, integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, propriile angajamente internaționale și escaladează și mai mult criza”.

Complexul de măsuri este menit atât să pedepsească Moscova pentru avansarea în Ucraina, cât și să o descurajeze în a merge mai departe. Deși lista este mai cuprinzătoare decât se așteptau unii inițial, ea lasă încă spațiu semnificativ UE și aliaților săi să-și intensifice pedepsele.

Numeroși oligarhi din țară rămân potențiale ținte viitoare, la fel ca și piața profitabilă a energiei din Rusia. Câțiva oficiali de rang înalt de la Kremlin nu au fost încă incluși pe listă, și nici chiar Putin însuși, președintele fiind oricum în mare parte de neatins, deoarece călătorește rar și nu își păstrează averea de miliarde pe nume propriu.

În fruntea listei de sancțiuni europene se află Shoigu, ministrul apărării, probabil plasat acolo în mod intenționat. Shoigu se numără printre cei speculați ca potențiali succesori ai lui Putin, în cazul în care acesta ar demisiona vreodată.

Urmează câteva instituții financiare controlate de stat. Banca VEB.RF, cunoscută anterior ca Vnesheconombank, și președintele acesteia Ivan Shuvalov, fost prim-viceprim-ministru al Rusiei, sau compania de Internet Research Agency, cu sediul în Sankt Petersburg, care servește drept fabrică de troli digitali pentru Putin, promovând dezinformarea divizoare pe rețelele de socializare în timpul alegerilor din SUA din 2016.

Prigozhin finanțează Agenția de Cercetare pe Internet, pe lângă Grupul Wagner, două piese dintr-o avere uriașă pe care a strâns-o inițial prin contracte guvernamentale de catering, de aici rezultându-i porecla de „bucătarul lui Putin”. 

În departamentul de propagandă, pe listă figurează, cum spuneam, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, și Margarita Simonyan, redactor-șef al rețelei de televiziune în limba engleză Rusia Today. Ambele sunt descrise în document ca „figuri centrale ale propagandei guvernamentale”.

Șeful de cabinet al lui Putin, Anton Vaino, este un alt oficial de top de la Kremlin aflat pe lista de sancțiuni. Vaino, se spune în document, joacă „un rol activ în procesul de luare a deciziilor de la Kremlin” prin locul său în Consiliul de Securitate al Rusiei și prin contribuția la diseminarea deciziilor de securitate ale lui Putin. Pe listă se află și Piotr Tolstoi, un parlamentar care conduce o delegație rusă la Consiliul Europei de la Strasbourg.

Câțiva alți miniștri ai lui Putin au fost și ei trecuți pe listă, inclusiv Maxim Reșetnikov, ministrul dezvoltării economice, și Dmitriy Grigorenko, viceprim-ministru. Ambele au roluri cheie în banca de stat VTB Bank.

Nu în ultimul rând comandanții militari Oleg Saliukov, care conduce Forțele Terestre Ruse, Serghei Surovikin, șeful Forțelor Aerospațiale Ruse, și Nikolay Yevmenov, șeful Marinei Ruse, au pe lista de sancțiuni locul lor de cinste. De asemenea, Igor Osipov, liderul Flotei Ruse de la Marea Neagră, care este staționată în Crimeea.

Pentru unele dintre aceste figuri, a fi sancționat poate fi o insignă publică de onoare. Dar restricțiile care se profilează în legătură cu viața lor privată și financiară vor atrage multiple neajunsuri.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.